Torsdag 19 Maj
Stockholm

Vännerna torterade och styckmördade Christian – snart släpps de fria

Från vänster: Johan Flykt, Andreas Clarström, Dennis Jonsson mördade Christian Larsson.
1 av 5
Från vänster: Johan Flykt, Andreas Clarström, Dennis Jonsson mördade Christian Larsson. Foto:
26-årige Christian Larsson styckmördades av sina vänner.
2 av 5
26-årige Christian Larsson styckmördades av sina vänner. Foto: Polisen
Det var i Johans Flyktss lägenhet mordet begicks. Han kommer frisläppas tidigast i januari 2018.
3 av 5
Det var i Johans Flyktss lägenhet mordet begicks. Han kommer frisläppas tidigast i januari 2018. Foto:
Andreas Clarström kan vara fri.
4 av 5
Andreas Clarström kan vara fri. Foto:
Även Jonsson förväntas vara fri i januari nästa år.
5 av 5
Även Jonsson förväntas vara fri i januari nästa år. Foto:

Christian Larsson misshandlades under tortyrliknande förhållanden av sina vänner. Efteråt styckade de kroppen. Snart är de fria.

Kommentera (138)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått snart sju år sedan Christian Larsson misshandlades och dödades under tortyrliknande förhållanden.

Därefter styckades och brändes kroppen hänsynslöst.

Det var den 8 september 2010 som 26-årige Christian Larsson från Bollnäs försvann spårlöst. Knappt en vecka senare satt tre unga män, då 18 och 19 år gamla, anhållna misstänkta för människorov.

Utredningen fick en snabb vändning när ett anonymt tips till polisen berättade att Christian hade styckmördats. Fallet är idag fortfarande ett av de mest uppmärksammade styckmorden i Sverige.

Både Christian och hans mördare var kända missbrukare. Enligt familjen skulle Christian precis påbörja ett avvänjningsprogram, men sköt upp det när han skadade käken. 

Motivet: Knarkaffärer

Det var ouppklarade drogaffärer och en lägre skuld som ska ha varit anledningen till att vännerna, alla påverkade, ska ha börjat misshandlat Christian. En misshandel som började med att han slogs ner med en hammare i vardagsrummet till att bli torterad i iskallt vatten i badkaret. Där knivhöggs han ett trettiotal gånger, trycktes ner under vattnet och dödshotades. Till slut skars han i halsen.

Det tog flera veckor för polisen att hitta Christians kropp, som då låg invirad i plastsäckar i en sjö. Huvudet återfanns bränt och nedgrävt, och tänderna hade dragits ut och lagts i ett ciggpaket.

Filmade när de styckade kroppen

Bland bevisningen mot männen finns två filmer som visar hur de unga männen skrattandes lekte med kroppen när de styckade och begrav den.

I en av filmerna hörs en av männen säga:

"Ja vi har filmat nu i 17 minuter – jag tror vi fick med när vi kapa' hans huvud."

"Blir det Youtube nästa eller?"

I förhör har männen inte kunnat svara på varför de filmade gärningen, men en anledning ska ha varit att de behövde en ficklampa.

Efter domen släpptes restriktionerna för de sekretessbelagda obduktionsbilderna av Christians kropp. Grova bilder som läckte ut på nätet.

– Det är bedrövligt. Den som läckt visar ingen hänsyn till de drabbade, sa Sune Nord, förundersökningsledare i fallet, till Nyheter24 då.

De tre männen dömdes till fängelse för mord och brott mot griftefriden. En fjärde man, som männen anförtrodde sig för och tipsade om hur de skulle göra sig av med kroppen, dömdes för skyddande av brottsling. 

Nyheter24 har kartlagt vad männen gör idag.

Andreas Clarström, 25 år

Andreas Clarström dömdes till tio års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Clarström nekade till mordet, men erkände de övriga anklagelserna.

28 september i fjol omplacerades Clarström från en säkerhetsavdelning till Mariefreds anstalt, där det är mindre övervakning och kontroll.

Han har själv i samband med omplaceringen beskrivit sig själv som “svårplacerad”. 

Enligt Kriminalvårdens placerings- och strafftidsbeslut som Nyheter24 har tagit del av var Clarströms villkorliga frigivning beräknad 14 maj i år.

På grund av sekretess kan Kriminalvården inte bekräfta om Clarström har släppts fri eller inte.

När Nyheter24 når Clarströms mamma vill hon inte lämna någon kommentar. Heller kan inte hans advokat Leif Silbersky kommentera.

– Jag har ingen aning, vi har ingen kontakt idag, säger Silbersky till Nyheter24.

Johan Flykt, 26 år

Det var Johan Flykt som misstänkte att Christian hade tagit hans narkotikaklassade mediciner, för att sälja vidare, vilket föranledde misshandeln av Christian. Mordet skedde i Johans lägenhet.

Johan Flykt dömdes till elva års fängelse för mord och narkotikabrott. Flykt nekade till mordet, men erkände misshandeln och brott mot griftefrid.

Flykt var den första polisen anhöll, efter att ha fått tips från en person som Flykt ska ha anförtrott sig till.

Sedan 4 november 2016 sitter Flykt på Norrtäljes anstalt, med en mildare säkerhetsklass. 

Flytkts villkorliga frigivning är beräknad till 10 januari 2018.

Dennis Jonsson, 25 år

Jonsson dömdes till tolv års fängelse för grov misshandel, mord, brott mot griftefrid, narkotikabrott och dopningsbrott.

Jonsson har idag bytt namn till Daniel. Han var den enda som erkände brottet.

Enligt de placeringsbeslut Nyheter24 har tagit del av har Jonsson tidigare misskött sig i fängelset, vilket kan innebära att han har missbrukat droger, försökt rymma eller dylikt. 

Sedan han placerades i Borås 2016 har han skött sig i fängelse och är sedan i mars i år placerad på den öppna anstalten Rödjan.  

Även Jonsson kan bli villkorligt frigiven tidigast 10 januari 2018.

Se även: Tova Moberg, 19, förutsåg sin egen död – skrev allt i dagbok

Kommentera (138)
Kopiera länk
Dela