Lördag 28 Maj
Stockholm

Journalisten Kim Wall blev bara 30 år – så var hennes liv

Styckning, Peter Madsen
Kim Wall jobbade som frilansjournalist och blev 30 år gammal. Foto: TT/Wikimedia

På onsdagsmorgonen bekräfade den danska polisen att Kim Wall hittats död. Här är historien om den fantastiska arv hon lämnar efter sig.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På onsdagsmorgonen bekräftade polisen att den hittade kvinnotorson tillhörde försvunne svenska journalisten Kim Wall. Hon hade varit försvunnen sen den 10 augusti när hon tillsammans med uppfinnaren Peter Madsen färdades i hans ubåt Nautilus med tanken att skriva en artikel.

Sen går historien isär. Madsen hävdar att en olycka skett och att han "begravt henne till sjöss". Han är nu häktad, misstänkt för inblandning i hennes död. 

Wall var en respekterad och omtyckt journalist som reste världen över och skrev om ämnen som hon brann för. De flesta artiklar skrevs från farliga områden och behandlat ämnen som popkultur, feminism, fattigdom och utrikespolitik. 

Det här är vad vi vet om Kim Wall, hennes liv och hennes karriär.

Kim Wall blev 30 år gammal. Bildkälla: TT

1. Föddes i Trelleborg

Kim föddes den 23 mars 1987 i den skånska kommunen Trelleborg. Hon pluggade, enligt hennes LinkedIn-sida, på Malmö Borgarskola där hon plockade ut en Internationell Baccalaureate som gav henne tillgång till studier över hela världen.

2. Studerat mycket och över hela världen

Genom åren samlade Wall på sig extremt mycket kunskap just över hela världen. Men det började i Lund där hon läste freds- och konfliktstudier. Kandidatexamen togs 2011 vid London School of Economics and Political Science, LSE, inom internationella relationer med några månader inkluderade via universitetet i Beijing.

Åren på universitet slutade inte där, utan nästa äventyr bar av till Columbia University i New York. Där avhandlades en masterexamen inom internationella affärer och en påbyggnad med inriktning på journalistik. Under tiden pluggade Wall även mandarin.

För att kunna studera på Columbia fick hon ett stipendium av Sverige-Amerikastiftelsen.

– Alla som får stipendium är superkompetenta. Det är toppförmågor. Man får det för att man är så bra, berättar stiftelsens vd Anna Rosvall Stuart för Expressen.

Efter att hennes död bekräftats så skickade Columbia University ut en tweet om hur de ska minnas Wall.

Faksimil Twitter

3. Det maffiga cv:t

Det finns en ståtlig lista av artiklar för en lång rad av olika publikationer på Kim Walls cv. Den senaste som publicerades på hennes Facebook-sida var en artikel om hur kultur kan spridas utan internet på Kuba, publicerad i Harper's Magazine.

Genom åren har hennes viktiga reportage publicerats i bland annat The Guardian, New York Times, Vice, Slate och TIME. Hennes arbeten har översatts till flera språk.

Några urval av arbeten är från efterkrigstiden i Sri Lanka, efter jordbävningen på Haiti 2015 och som officiell journalist för Förenta Nationerna. Ett speciellt starkt reportage är om Idi Amins skräckkammare ifrån Uganda, också publicerad i Harper's Magazine.

2016 fick hon Hansel Mieth-priset "Bästa digitala reportage" för hennes berättelse "Exodus" om kärnvapentest och klimatförändringar på Marshallöarna. 

Faksimil från multimediareportaget om Marshallöarna publicerat hos Süddeutsche Zeitung. 

Innan reportage på ubåten skulle skrivas bodde hon i Beijing, Kina och i New York, USA. Hon jobbade heltid som frilansjournalist, enligt hennes hemsida.

4. Vad gjorde hon på ubåten?

Enligt hennes gamla kurskamrat Christopher Harress från Columbia så var hon på plats för att senare kunna pitcha in ett reportage för Wired. 

– Kim skulle göra research på ubåten för en artikel hon skulle pitcha till 'Wired'. Det vara flera personer som var vid hamnen när hon åkte iväg, det var inget hemligt att hon var på ubåten och flera visste varför hon var där, berättar Christopher för Aftonbladet.

Ubåten Nautilus. Bildkälla: Wikimedia Commons

5. Familjen

Hennes mamma har i ett öppet Facebook-inlägg gått ut och beklagat det hemska som hänt. Via hela familjen skriver hon att "vi tagit emot beskedet att kvarlevorna efter vår dotter och syster Kim Wall, har hittats. Vidden av katastrofen kan vi ännu inte överblicka, och mängder av frågetecken återstår att rätas ut."

Fortsättningsvis hyllar hon dotterns jobb genom att skriva:

"Hon har funnit och berättat historier från olika delar av jordklotet, berättelser som måste skrivas. Kim reste i flera månader i Söderhavet för att låta världen veta vad som händer med befolkningen på de öar som sjunker till följd av atomsprängningar. Hon lät oss följa med till det jordbävningsdrabbade Haiti, till Idi Amins tortyrkammare i Uganda och minfälten på Sri Lanka. Hon gav röst åt de svaga, de utsatta och marginaliserade människorna.

Den rösten hade behövts länge, länge än. Nu blir det inte så."

Det var hennes pojkvän som anmälde Wall försvunnen, men han har ännu inte framträtt i media. 

TV: Jens byggde ubåten med Peter Madsen – här är hans teori

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela