Rapparen Nils "Einar" Granberg skulle vittna mot Vårbynätverket nästa vecka.
Rapparen Nils "Einar" Granberg skulle vittna mot Vårbynätverket nästa vecka. - Foto: Erik Simander/TT och Leif R. Jansson/TT

Rapparen Einár var kallad för att vittna mot Vårbynätverket

Rapparen Nils "Einár" Grönberg sköts till döds i södra Stockholm under natten mot fredagen. Nu visar det sig att artisten skulle vittna mot det så kallade Vårbynätverket i nästa vecka.


Strax före klockan elva på torsdagskvällen inträffade en skjutning i södra Stockholm. 

En person träffades med flera skott, och enligt uppgifter till flera medier var det den prisbelönte rapparen Einár, vars riktiga namn är Nils Grönberg, som blev skjuten till döds i dådet. Läs mer om det här.

Nils "Einar" Grönberg. Foto: Jessica Gow/TT

Einár skulle vittna mot Vårbynätverket

Enligt SR var Einár kallad för att vittna mot det kriminella Vårbynätverket i Hovrätten under nästa vecka, men domstolen hade inte kunnat nå artisten för att avtala en tid då han skulle höras.

Detta efter att han i april 2020 kidnappades av elva personer ur Vårbynätverket och fördes till en lägenhet i förorten Vårby. Där ska rapparen ha hotats, förnedrats och blivit bestulen på smycken. Läs mer om det här. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

I juli i år dömdes rapartisterna Yasin och Haval till fängelse för förberedelse till människorov respektive medhjälp till människorov, vilket Nyheter24 rapporterat om tidigare. 

I början av augusti överklagade flera ur Vårbynätverket sina domar, däribland Yasin och nätverkets ledare. 

Nils "Einar" Granberg levde under hot i flera år

Enligt uppgifter till flera medier levde Einár med en hotbild sedan flera år tillbaka och hade skyddad identitet. Läs mer om det här.

Efter ett knivbråk på restaurangen Nosh and Chow i Stockholm den 9 oktober förvärrades hotbilden ytterligare.

Ingen gripen för mordet på rapparen

En förundersökning om mord har inletts, men polisen har ännu inte gjort några gripanden. Man söker fortsatt efter mer än en person som ska ha setts lämna platsen i Hammarby sjöstad. 

Läs mer om signalementet på de misstänkta gärningspersoner här.

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till oss på tips@nyheter24.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.