Stockholm

Kidnappningen av Einár tas upp i hovrätten

einar
Nu tas kidnappningen av rapparen Einár upp i Svea hovrätt. Foto: Jessica Gow/TT, Polisen och SVT

Under torsdagen togs kidnappningen av Nils "Einár" Grönberg upp i hovrätten, i det stora målet med Vårbynätverket. Tidigare i år dömdes flera rappare för inblandning i kidnappningen, och kort innan sin död var Einár kallad till att vittna i rätten.


Läs mer

Kvällen den 21 oktober sköts den prisbelönta rapparen Einár, vars riktiga namn är Nils Grönberg till döds i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Polisen har inlett en massiv sökinsats efter den, eller de, som ligger bakom dödsskjutningen. Einár hade haft en hotbild mot sig under flera års tid, läs mer om det här.

Enligt vittnen ska två personer i mörka kläder ha setts lämna platsen efter mordet. Polisen vill emellertid inte ge något signalement på personerna, men bekräftar att det tycks röra sig om fler än en gärningsperson.

Blommor och ljud i närheten av mordplatsen. Foto: Jessica Gow/TT

Kidnappningen av Einár tas upp i hovrätten

I april 2020 kidnappades Einár, då 17 år gammal, av elva personer ur Vårbynätverket och fördes till en lägenhet i förorten Vårby. Där ska rapparen ha hotats, förnedrats och blivit bestulen på smycken. Läs mer om det här.

För inblandning i detta dåd dömdes bland andra rapparna Yasin "Byn" Abdullahi Mahamoud, 23, och Haval Khalil, 26, till fängelse den 14 juli. Domarna överklagades och det omfattande Vårbymålet inleddes i slutet av september, men först under torsdagen togs kidnappningen upp, rapporterar TT.

27 personer dömdes till totalt 147 fängelse år när tingsrätten kom med sin dom. Foto: TT

"Det här målet handlar om Nils"

Einár var kallad för att vittna mot det kriminella Vårbynätverket i hovrätten denna vecka, men domstolen hade inte kunnat nå artisten för att avtala en tid då han skulle höras.

– Vi har alla tagit del av nyheten om Nils tragiska bortgång. Det här målet handlar om Nils, och innan jag går in på min sakframställning vill jag bara beklaga den här fruktansvärda händelsen, säger åklagare Ida Arnell när hon inleder sin framställning i hovrättsförhandlingen, som äger rum i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt, enligt TT.

Förhandlingarna väntas pågå till början av december, skriver nyhetsbyrån, via Omni.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.