Huset i Lycksele.
Enligt förundersökningen tog sig den åttaåriga pojken till en granne, som larmade 112. - Foto: Erik Abel/TT

Åttaåriga pojken i Lycksele tog sig till grannen och larmade

Med tillhyggen som yxa och kofot ska den 50-åriga pappan i Lycksele gått till attack mot sina två söner, och deras farmor. Nu åtalas han för tre fall av mordförsök. Enligt utredningen var det den äldsta pojken, en åttaåring, som larmade till en granne.


Det var den 18 oktober i år som en kvinna i 65-årsåldern, samt två barn under tio år, skadades svårt i ett brutalt våldsdåd i en liten by i Lycksele. Efter attacken vårdades samtliga offer för allvarliga skador, där kvinnan och en fyraårig pojke var nedsövda till i början av november.

Den äldsta sonen, en åttaåring, var vaket och förhördes kort efter händelsen. En man i 50-årsåldern häktades två dagar efter dådet, misstänkt för tre fall av mordförsök på sina söner och deras farmor. Han ska ha utdelat trubbigt våld mot offrens huvuden, och påstås även ha stuckit en kniv i halsen på sin fyraåring. 

Åtal mot mannen väcktes under torsdagen, läs mer om det här.

– Enligt min uppfattning finns flera försvårande moment i gärningen, bland annat eftersom mannen utnyttjat barnens skyddslösa ställning och även utnyttjat deras svårigheter att värja sig. Han har också avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fått, säger kammaråklagare Andreas Nyberg, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Foto: Erik Abel/TT

Åttaåriga pojken i Lycksele larmade granne

Det var en boende i byn, på promenad med sin hund, som upptäckte den åttaårige pojken komma springandes längs vägen. Pojken blödde kraftigt och berättade för grannen att det var hans pappa som slagit honom.

När mannen ska gå för att se till pojkens lillebror och farmor möts han istället, enligt larmsamtalet i polisens förundersökning som Nyheter24 tagit del av, av 50-åringen med en yxa i handen. Grannen tog med sig pojken hem, och larmade därifrån.

50-åringen åtalas öven för grovt olaga hot mot grannen i 65-årsåldern, från när han försökte ta sin in till de andra offren.

Pappan ska ha lidit av allvarlig psykisk störning

Mannen har medgett till att ha skadat sin mamma och sina söner, men varken nekar eller erkänner brott.

Under en rättspsykiatrisk undersökning bedömdes det att mannen begått de misstänkta gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning och att han under tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning.

Bevisningen som presenteras i åtalet består av förhörsuppgifter och teknisk bevisning och beslag av blodiga tillhyggen i form av kofot, yxa och knivar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.