Rosékollo i Almedalen

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för första gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Annikas alla rapporter från Almedalen:

Söndag, 3/7: Rosékollo i Almedalen

Måndag, 4/7: Gröngölingar i Almedalen

Tisdag, 5/7: På kalas med Rajraj

Politikerveckan i Almedalen innan det officiella programmet drar igång känns som lugnet före stormen. Visby kokar av lågintensiv entusiasm.  Jag är här för fjärde året i rad, för första året som politiskt oberoende och ackrediterad för Nyheter24. 

På lördagsmorgonen släppte Aftonbladet nyheten om tidigare arbetsmarknadsminister (M) Sven-Otto Littorins sexchattande, en händelse som för ett år sedan orsakade ministerns avgång. Trots att nyheten torde vara död så verkar det finnas mycket slask kvar att lufta. Det Littorin inte verkar ha förstått är att våra digitala fotavtryck är som en tatuering – permanenta i någon mån även när vi försöker radera dem. Tidningen Aftonbladet har laddat för en rejäl rallarsving mot Nya Moderaterna i tid till måndagen som är Moderaternas dag i Almedalen.

Inför årets utgåva av politikerveckan var det många som förväntade sig en lugn vecka eftersom det är ett år efter valåret 2010, men det verkar inte stämma alls. I dag söndag är Miljöpartiet först ut med de två nyvalda språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Detta är de nya språkrörens chans att sätta kurs mot sina mål för perioden fram till valet 2014. På fredag är det dags för socialdemokraternas Håkan Juholts första tal i Almedalen som partiledare. Sverigedemokraterna (SD) har som åttonde parti i riksdagen fått Almedalsveckan förlängd med en dag och har sin dag nästa söndag.

Det bästa med politikerveckan är alla möjligheter att få se människor i ögonen. Under årets övriga 51 veckor sker många kontakter via andra kanaler. Det som gör politikerveckan unik är smältdegeln av opinionsbildare och andra politiskt aktiva. I Visby finns möjligheten att träffa makthavare mer än en gång och tröskeln är ofta låg för att etablera kontakt. Alla närvarande är ’game’ i Visby under veckan.

Förra året gjorde Gudrun Schyman (FI) ett PR-stunt där hon brände papperspengar och årets största mediemaktfaktor 2010 tillskrevs Almedalsbordellen, en barackliknande monter från Tjejjouren i Järfälla, utformad som bordell med syfte att väcka opinion mot sexköp. Jag hoppas att årets utgåva av politikerveckan blir intressantare än så och att den långa tiden till valet 2014 öppnar upp för en ideologisk positionering för alla partier. Att Centerpartiets Maud Olofsson har annonserat sin avgång gör det än mer intressant på den liberala ideologiska planhalvan. Vem blir först med att plocka upp det liberala ledarskapet? Blir det Annie Johansson (C) med stöd av Stureplanscentern eller kommer Alexander Bards nystartade rörelse Liberaldemokraterna att kunna ta marknadsandelar från yngre centerpartister?

Det intensiva minglandet under årets största rosévinskollo – Almedalen - ses av vissa som en anti-intellektuell aktivitet. De som uttalar sig nedsättande om detta gigantiska nätverkande har inte förstått att minglandet är ett socialt smörjmedel under årets övriga 51 veckor. Av egen erfarenhet vet jag att det till synes innehållslösa småpratet i Visby är värt sin vikt i guld. Hörde jag rosé?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.