Lördag 15 Maj
Stockholm

Därför håller innekrogen öppet – även för SD

Innekrogen håller öppet för alla i år.
1 av 3
Innekrogen håller öppet för alla i år. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
2012 stängde Donners Brunn igen under SD:s dag.
2 av 3
2012 stängde Donners Brunn igen under SD:s dag. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Även Jimmie Åkesson kan nu ta sig ett glas på innekrogen.
3 av 3
Även Jimmie Åkesson kan nu ta sig ett glas på innekrogen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Uppståndelsen blev stor när krogen för två år sedan stängde för Sverigedemokraterna. I år håller man dock öppet för alla.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VISBY. Den första juli 2012 rapporterade flera stora medier om att Donners Brunn, vattenhålet och innekrogen för almedalsbesökarna, håller stängt på Sverigedemokraternas dag.

– Vi tycker att det är en fråga om människosyn. Vi jobbar med service och serverar mat och dryck och service. SD är ett parti som inte har en human människosyn, sa Tina Fridell, tidigare restaurangchef på Donners Brunn, då till Nyheter24.

"Eget bevåg"

Vad som för två år sedan beskrevs som en kollektiv handling var emellertid, enligt Bosse Nilsson som äger krogen, en enskild persons verk. Nilsson uppger att det inte rörde sig om ett kollektivt beslut från restaurangens sida, utan att restaurangchefen låg bakom beslutet. Och i år kommer Donners inte att stänga för någon.

– Nej, det kommer vi inte. Det hela grundar sig i att min före detta restaurangchef, som är väldigt driven i de här frågorna, tog det beslutet på eget bevåg, utan att informera ägarna, säger Bosse Nilsson, och fortsätter:

– Hon använde restaurangen som politiskt redskap utan att jag visste om det.

"Öppet för alla"

Almedalsveckan är ekonomiskt sett mycket viktig för restaurangen, som under en intensiv period tar emot en stor mängd gäster. I år är alla välkomna, oavsett vilket parti man sympatiserar med.

– Det går inte att hålla på och stänga, och jag kan inte stå och kontrollera om någon är socialdemokrat, moderat eller sverigedemokrat. Donners Brunn är öppet för alla, säger Bosse Nilsson.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela