Gröngölingar i katedern

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag. I dag - en blev Romson, webbtevesatsningar och Fredrik Reinfeldts förtroendekris (?).


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för första gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Annikas alla rapporter från Almedalen:

Söndag, 3/7: Rosékollo i Almedalen

Måndag, 4/7: Gröngölingar i Almedalen

Tisdag, 5/7: På kalas med Rajraj

Miljöpartiets dag igår söndag var förvånansvärt tom på miljöpolitik. I stället för miljöpolitik valde Miljöpartiets nyvalda språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson att tala om skolan. Skolfrågan har mutats in av Folkpartiet, men för storstadsväljare som tidigare röstat FP kan MP mycket väl bli ett intressantare alternativ i valet 2014. Åsa Romson gjorde tyvärr ett oerhört blekt intryck i jämförelse med det politiska djuret Gustav Fridolin. Det är naturligtvis ingen lätt uppgift att ta över efter Maria Wetterstrand, men intrycket av gröngölingen Romson förstärktes av att rutinerade Fridolin är så slipad.

Redan tidigt på söndagsmorgonen påbörjade kommunikationsrådgivaren Brit Stakston och entreprenören Joakim  Jardenberg sitt årliga initiativ med daglig frukost-tv, i år heter sändningen God morgon, Almedalen. Webb-tv är som rörlig pratradio, man kan sända så länge det finns något att säga.  Webbsändningar i egen regi verkar öka i popularitet i Almedalen i år. I det allra enklaste utförande behövs bara en hyfsat modern dator och i extremfallet räcker ett konto på Bambuser.com. En av de organisationer som satsar i år är Lärarförbundet som sänder från en egen mikrostudio mittemot SVT:s provisoriska debattstudio, varje dag efter partiledartalet. Stakston och Jardenberg har hittat en bra balans i sin talkshow och eftersom de sänder redan klockan 8:00 är de bland de första varje dag att leverera nyheter och analyser. Webb-tv kan inte ersätta rutinerade SVT och TV4:s bevakning men är ett välkommet komplement.

I går avslutade jag kvällen på Donners efter en kort sväng via några intetsägande mingel och ett nedslag på Vinäger. Gulligast var Viggo Cavling, chefredaktör på tidningen Resumé, som jag inte sett sedan vi satt i tv-panel ihop i april. Lika bufflig som han är i debatter, lika snäll är han när man möts. Löst pr-folk och hangarounds dominerade Visby sent i natt och visade på den allmänna spaningen att politikerna blir färre men lobbyisterna fler.

Efter Miljöpartiets intetsägande första dag väntar jag med spänning på statsminister Fredrik Reinfeldts politiska dramaturgi i dag under moderatdagen. Frågorna förblir obesvarade om tidigare moderate arbetsmarknadsminister Sven- Otto Littorins aktiviteter på nätet. Littorins surfvanor är dock en smal sak i jämförelse med bedömningen av Reinfeldts bristande ledarskap. Alexander Bard, initiativtagare till Liberaldemokraterna, uttryckte det väl när han igår formulerade: ”Uppmärksamhet kan köpas för pengar, men trovärdighet kan det inte.” Det borde Reinfeldt ta fasta på.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!