På Kalas med Rajraj

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för första gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Annikas alla rapporter från Almedalen:

Söndag, 3/7: Rosékollo i Almedalen

Måndag, 4/7: Gröngölingar i Almedalen

Tisdag, 5/7: På kalas med Rajraj

Den äkta almedalskänslan lägrade Visby under moderaternas måndag. Det sjudande bruset var påtagligt på presskonferensen med statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på restaurang Kalas i Visby strax efter lunch. Reinfeldt var kvick trots hettan och rev av en sifferserie om världsbefolkningen och barnafödande. Jag satt på rad två bredvid rutinerade politiske reportern Ulf Kristofferson, TV4 Nyheterna, som briljerade i sina frågor till statsministern om eventuellt höjd pensionsålder. Reinfeldt utvecklade resonemanget ytterligare under talet i Almedalen på kvällen, men som Katrine  Kielos sa på Aftonbladets ledarblogg var siffrorna som högläsning ur OECD:s faktabok. Regeringen kommer att tillsätta en framtidskommission under ledning av statsministern. Tråkigt att moderaterna när de håller i taktpinnen inte lyckas dirigera en mer sofistikerad symfoni än att utreda att vi lever längre än tidigare generationer.  Fantasilöst.

Under eftermiddagen kokade Visby i värmen. På grund av hettan lämnade jag ett intressant seminarium om opinionsbildare där bland andra vänsterdebattören Ali  Esbati och Sakine  Madon på Newsmill medverkade. Någon minut senare svimmade moderatorn Martina Lind, Politometern, så seminariet fick avbrytas. 

Under eftermiddagens seminariecruising blev jag inbjuden på en kort bryggseglats i Visby hamn. Det blev en av dagens höjdpunkter. Från segelbåten gick det att få tillräcklig distans till vimlet för att kunna ladda om och hasta vidare. 

Almedalens populära Snyggast i Almedalen-lista har under föregående år publicerats av nu slumrande Politikerbloggen. Förra året sammanställde PR-konsulten Lisa von Garrelts snyggast-listan, men igår berättade hon att det inte är säkert att det blir en lista i år. Det vore en katastrof för Rädda Barnets kampanjledare Jessica W Sandberg som var åtta på listan förra året. Hennes ambition i år är pallplats.

Gårdagens mest sofistikerade mingel stod Axess för. Ett seminarium hålls innan serveringen av spumante i champagneglas, istället för rosé. Sankta Katarina kyrkoruin vid Stora Torget är ett fullständigt magnifikt ställe att mingla i.

Vid midnatt högläste författaren och liberale debattören Johan Norberg en skräckhistoria om där världsekonomin kollapsar och konsekvenserna av detta. Arrangören, en pr-byrå, hade placerat ut eldkorgar och det var mycket mer folk kring lägerelden än jag trodde. Känslan av domedagens nära förestående var påtaglig. Efter högläsningen blev det tequilashottande med samme Johan Norberg på Burmeister. Kontrasten var stor mellan den stämningsfulle berättaren i lågornas sken och den dansante estradören som visade sig på dansgolvet, men han dansade mycket riktigt som om det inte fanns någon morgondag. 

I dag är det vänsterpartiets dag.

Kan det komma att bli vänsterpartiledaren Lars Ohlys sista år som partiledare?

Vi ses i vimlet!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!