Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rött storhetsvansinne

1 av 1

Fotograf: Carl Johan Rehbinder

Nyheter | 06/07/2011 12:57

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.

I vänsterpartiets vita partytält på Almedalens gräsmatta gav vänsterpartiledaren Lars Ohly sin presskonferens på tisdagsförmiddagen. Mats Knutson från SVT och medienestorn, reporter emeritus, K-G Bergström satt kvar när Ohly var klar och verkade lagom imponerande. Kraven på Ohlys avgång fortsätter och blir allt ihärdigare. Hans partiledartal på kvällen var som en enda lång vädjan att få sitta kvar som partiledare. Varje ledare har ett bäst-före-datum och Ohly har utan tvekan passerat sitt. En ny lärdom för mig den här veckan är att presskonferenserna är ypperliga informationsspridare. Det är dock inte av själva pressträffens huvudperson, partiledaren, som är mest intressant utan de närvarande journalisterna

Min största insats i går var i panelen på Fores där vi under ledning av Martin Ådahl talade om varför nätpolitiken efter FRA har dött. Jag spådde att nästa stora integritetsfråga kommer att handla om patientsäkerhet och fick medhåll av de övriga paneldeltagarna Joakim Jardenberg - Mindpark, Georgi Ganev - Telenor och debattören Henrik Sjöholm. Vi måste själva få avgöra vad i läkarjournalen vi vill dela med oss av när myndigheter i allt större utsträckning samkör register med direkt koppling till våra personnummer. Det gladde mig mycket att så många bekanta satt i publiken, alltifrån liberaldemokraternas grundare Alexander Bard till piratpartiets tidigare partiledare Rick Falkvinge.

Det klassiska roséminglet på Prime var bäst i klassen i går. Primes Fredrik ”Feffe” Andersson är ett socialt monster - en politikens motsvarighet till Micael Bindefeld - som verkligen förstår hur opinionsbildarmaskineriet ska smörjas. Det är direkt fascinerande att mingla i primeträdgården. Minglet hos Alliansen var fattigt på högdjur. Jag är förvånad över att inte fler yrkespolitiker tar chansen under mellanvalsår att odla sina kontakter. Det är ett politiskt tjänstefel att inte vara här.  

Centerpartistiske riksdagsledamoten Annie Johansson syntes i vimlet hos Företagarna och verkar redo att efterträda nuvarande centerledaren Maud Olofsson. Företagarnas smarta och eleganta VD Elisabeth Thand Ringquist bjöd på en fin tillställning med både god mat och operaunderhållning.

Ted Valentin har i dag på förmiddagen lanserat opinionsbildare.se - en nyhetssökmotor som listar de mest inflytelserika skribenterna. Det ser redan intressant ut.

Det är folkpartidag i dag. Under eftermiddagen har folkpartiledaren Jan Björklund bjudit in till pressträff. Han var på glatt humör på Lärarförbundets mingel på Vinäger igår men jag har svårt att tro att dagen kommer bjuda på banbrytande politiska visioner. I afton svidar jag om och drar ut på bland annat nyhetsmagasinet Fokus fest. Det här blir den mest hektiska kvällen på hela veckan.