- Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder

Rött storhetsvansinne

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för första gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Annikas alla rapporter från Almedalen:

Söndag, 3/7: Rosékollo i Almedalen

Måndag, 4/7: Gröngölingar i Almedalen

Tisdag, 5/7: På kalas med Rajraj

I vänsterpartiets vita partytält på Almedalens gräsmatta gav vänsterpartiledaren Lars Ohly sin presskonferens på tisdagsförmiddagen. Mats Knutson från SVT och medienestorn, reporter emeritus, K-G Bergström satt kvar när Ohly var klar och verkade lagom imponerande. Kraven på Ohlys avgång fortsätter och blir allt ihärdigare. Hans partiledartal på kvällen var som en enda lång vädjan att få sitta kvar som partiledare. Varje ledare har ett bäst-före-datum och Ohly har utan tvekan passerat sitt. En ny lärdom för mig den här veckan är att presskonferenserna är ypperliga informationsspridare. Det är dock inte av själva pressträffens huvudperson, partiledaren, som är mest intressant utan de närvarande journalisterna

Min största insats i går var i panelen på Fores där vi under ledning av Martin Ådahl talade om varför nätpolitiken efter FRA har dött. Jag spådde att nästa stora integritetsfråga kommer att handla om patientsäkerhet och fick medhåll av de övriga paneldeltagarna Joakim Jardenberg - Mindpark, Georgi Ganev - Telenor och debattören Henrik Sjöholm. Vi måste själva få avgöra vad i läkarjournalen vi vill dela med oss av när myndigheter i allt större utsträckning samkör register med direkt koppling till våra personnummer. Det gladde mig mycket att så många bekanta satt i publiken, alltifrån liberaldemokraternas grundare Alexander Bard till piratpartiets tidigare partiledare Rick Falkvinge.

Det klassiska roséminglet på Prime var bäst i klassen i går. Primes Fredrik ”Feffe” Andersson är ett socialt monster - en politikens motsvarighet till Micael Bindefeld - som verkligen förstår hur opinionsbildarmaskineriet ska smörjas. Det är direkt fascinerande att mingla i primeträdgården. Minglet hos Alliansen var fattigt på högdjur. Jag är förvånad över att inte fler yrkespolitiker tar chansen under mellanvalsår att odla sina kontakter. Det är ett politiskt tjänstefel att inte vara här.  

Centerpartistiske riksdagsledamoten Annie Johansson syntes i vimlet hos Företagarna och verkar redo att efterträda nuvarande centerledaren Maud Olofsson. Företagarnas smarta och eleganta VD Elisabeth Thand Ringquist bjöd på en fin tillställning med både god mat och operaunderhållning.

Ted Valentin har i dag på förmiddagen lanserat opinionsbildare.se - en nyhetssökmotor som listar de mest inflytelserika skribenterna. Det ser redan intressant ut.

Det är folkpartidag i dag. Under eftermiddagen har folkpartiledaren Jan Björklund bjudit in till pressträff. Han var på glatt humör på Lärarförbundets mingel på Vinäger igår men jag har svårt att tro att dagen kommer bjuda på banbrytande politiska visioner. I afton svidar jag om och drar ut på bland annat nyhetsmagasinet Fokus fest. Det här blir den mest hektiska kvällen på hela veckan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Humanitära kriser får 4,3 miljarder av Sida

Värnamo: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka väster om Värnamo.", skriver polisen på sin hemsida.

Älgsändning lockar tusentals – ger "positiv känsla"

Ofta händer just ingenting. Men precis det är lite av poängen med SVT-succén om älgvandringen. Det passar den svenska folksjälen, säger Göran Ericsson, professor vid SLU.

Biden retar upp – med kannibalanklagelse

Stämningen är avmätt mellan USA och Stillahavsstaten Papua Nya Guinea. Osämjan grundar sig i president Joe Bidens antydningar om att hans morbror ätits upp av kannibaler under andra världskriget.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

1 timme sedan
När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Åstorp: Polisen rapporterar om rån

1 timme sedan
"Matbutik, Hyllinge", skriver polisen på sin hemsida.