Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"De drömmer historia, vi drömmer framtid"

Jan Björklund höll tal inför 4000 personer.

Jan Björklund höll tal inför 4000 personer.

Nyheter | 06/07/2011 23:35

NYHETER24 PÅ PLATS I ALMEDALEN. Folkpartiledaren Jan Björklunds attack på oppositionen: "Samarbetet med sd är pinsamt".

ALMEDALEN. Vilka som samarbetar eller inte samarbetar med sverigedemokraterna i riksdagen verkar vara det stora samtalsämnet när partiledarna håller tal i Almedalen. Även så när det var folkpartiets Jan Björklunds tur att stå i centrum inför närmare 4000 personer. Enligt Björklund - som är den fjärde partiledaren att hålla tal i årets Almedalsvecka - försöker de rödgröna förhindra arbetskraftsinvandring till Sverige.

- Vi ser motståndet mot den europeiska tanken i exempelvis riksdagen där de rödgröna och Sverigedemokraterna gått ihop för att göra det svårare för utländsk arbetskraft att jobba i Sverige, sa Björklund och slog plötsligt till:

- Håkan Juholt och Gustav Fridolin: ert samarbete med Sverigedemokraterna är pinsamt.

"Låt Juholt drömma sig tillbaka"

Annars var det inget nytt i Björklunds tal. Det han pratade hade folkpartiet redan läckt under dagen genom debattartiklar och intervjutillfällen. Bland annat tog Björklund upp sin syn på den svenska politiska kartan.

- Socialdemokraterna har valt en partiledning som verkar tycka att det var bättre förr. Men det tycks som Håkan Juholt förväxlat sin egen inställning med folkets. För Socialdemokrater var det alltid bättre förr, de var alltid statsministrar. Men för de flesta andra är det bättre nu, och det kommer att bli ännu bättre. Låt Juholt drömma sig tillbaka, vi andra drömmer om framtiden.

"Vänstern har fel om allt"

Björklund var även noga med att påpeka att vänstern har fel gällande det mesta. Det var nästan som en personlig kontring till vänsterpartiledaren Lars Ohly som i sitt tal på tisdagen gick till hårt angrepp mot folkpartiet.

– De hade fel om den kapitalistiska marknadsekonomin, de hade fel om frihandeln, de hade fel om globaliseringen, de hade fel, fel fel.

Kort och gott, Björklund hade inte mycket nytt att tillföra debatten och höll sig därmed till att attackera oppositionens visioner.