Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Media drev väldigt mycket med mig"

Glassar i Gotlandsolen.
1 av 4

Glassar i Gotlandsolen.

Privat

Alexandra Brunell med sin gula Jimmie Åkesson-tisha.
2 av 4

Alexandra Brunell med sin gula Jimmie Åkesson-tisha.

Nyheter24 träffade henne i Almedalen.
3 av 4

Nyheter24 träffade henne i Almedalen.

Eva Kopito/Nyheter24

4 av 4

Eva Kopito/Nyheter24

Nyheter | 08/07/2011 09:24

NYHETER24 PÅ PLATS I ALMEDALEN. På fritiden följer hon Elin Klings blogg och hoppas jobba på modetidning i New York. På arbetstid hänger hon i Sveriges riksdag med sverigedemokraterna. Nyheter24 möter Alexandra Brunell - 20-åringen som plötsligt blev Jimmie Åkessons sekreterare.

ALMEDALEN. Alexandra Brunell, sekreterare åt sverigedemokraternas partiledare – Jimmie Åkesson – är känd under namnet ”Parliament Princess” och har tidigare blivit omskriven som den unga och blonda ”stureplansprofilen” som värvats av sverigedemokraterna. På plats i Almedalen träffade hon Nyheter24 för att reda ut mediebilden.

- Jag är född i Sollentuna, men just nu bor jag med min pojkvän på Östermalm. Jag fyller 21 om en månad och studerar inte för tillfället. I höst ska jag däremot läsa statsvetenskap A och historia på distans, säger Brunell iklädd sin gula Jimmie Åkesson-tisha.

Tidigare studerade Alexandra Brunell på Danderyds gymnasiums samhällsvetenskapliga linje med inriktning media och kommunikation.

Vad gjorde du när du slutade gymnasiet?

- Jag jobbade i en klädbutik i Sollentuna, med finare herrkläder, typ kostymer för karriärsmänniskor.

I dag är Alexandra Brunell sekreterare hos Jimmie Åkesson. Hon är även medlem i sverigedemokratisk ungdom, där hon gick med år 2007.

Vad fick dig att gå med i SDU?

- På samhällsvetenskapen i gymnasiet fick vi i uppdrag att läsa om ett parti direkt efter valet 2006. Jag var inte särskilt insatt i politik, men hade tydliga åsikter om vad jag ansåg vara rätt och fel.

Varför valde du att just skriva om sverigedemokraterna?

- Alla riksdagspartier var redan ”upptagna” av andra klasskamrater, så då väcktes intresset för sverigedemokraterna.

Vad visste du om sverigedemokraterna sen innan?

- Att de ansågs vara hemska. Men min samhällskunskapslärare tyckte att mitt val var en bra idé, för då skulle jag kunna förklara vad partiet verkligen står för.

Alexandra Brunell berättar att sd:s partiprogram stämde väl överens med hennes personliga samhällsåsikter.

- För det första tycker jag att mångkulturalism splittrar samhället. Fram till 70-talet har invandrare alltid assimilerats i samhället. Då har det fungerat bra. Men på senare tid har vi tagit in för många invandrare på för kort tid, vilket lett till segregation.

Alexandra hävdar att i Sollentuna – där hon tidigare bott – syns resultatet av integrationspolitiken tydligt.

- Jag tror inte på integration – jag tror på assimilation. Och därför undrar jag; Varför ska man strunta i ett vinnande koncept?

Alexandra säger att hon vill att alla ska kunna känna sig delaktiga i samhället.

- I Viby, en del av Sollentuna, bor alla rika barnfamiljer tillsammans. Men bara en bit därifrån – på Malmvägen, finns miljonprogramsområden som skapar segregation. Om alla bara kunde leva tillsammans skulle det bli mycket bättre, säger Alexandra Brunell.

Sd:s kriminalpolitik tilltalade även Alexandra.

- Jag vill att vi ska ta krafttag mot brottsligheten. I Sverige håller vi kriminella om ryggen i stället för att stötta brottsoffer. Jag tror stenhårt på vår politik.

Hon har också många åsikter om den feministiska debatt som råder i Sverige.

- I sd vill vi att män och kvinnor ska ha samma rättigheter. Som Therese Borg, vice ordförande för sd-kvinnor sa: ”Vissa feminister har inte riktigt fattat det här med jämställdhet, då de förespråkar att männen ska ha sämre lön än kvinnorna. Det är fel att väg gå.” Alla är lika värda oavsett kön och etnicitet, säger Alexandra Brunell.

Vad gör du när du inte jobbar som sekreterare hos Jimmie Åkesson?

- Jag gillar att äta mat, att resa – speciellt till USA och London – där jag bodde i tre månader. I London gick jag en bartenderkurs, för att få prova på något lite roligare efter gymnasiet och jobbet i klädbutiken.

Du bloggar och twittrar ganska mycket, eller hur? Vilka bloggar följer du på nätet?

- Jag tycker om livsstilsbloggar och bloggar som blandar seriösa ämnen med mer avslappnade inlägg om utekvällar. En person är inte bara politik eller bara fest. Jag gillar Elin Kling jättemycket. Min favorittidning är Nylon Magazine, en tidning från New York. Jag har alltid haft en dröm om att jobba där.

Hur många följer din blogg?

- Det har varierat lite, men det är i alla fall kanske runt 700 unika besökare per dag. Men när något stort händer kring sd - då stiger siffrorna.

Du brukar kallas för ”Parliament Princess” - hur kom du på namnet?

- När jag fick jobbet hos Jimmie så drev media väldigt mycket med mig. Det är nog för att jag är blond, runt tjugo år och gillar att gå ut. Då tyckte jag att det var kul att skämta lite, så kom min kompis och jag på det här namnet.

Alexandra berättar att en blond tjugoåring – som gillar att festa – inte tas på allvar.

- Media hade nog inte hållit på så här om jag var 35 år och brunett. Sen är det väl extra roligt att driva med mig och sverigedemokraterna.

Varför talas det om dig som ”stureplansprofil” då?

- Det är väl för att det finns många bilder på mig på Stureplan. Jag har egentligen inte varit ute särskilt mycket på Stureplan, eller gått ut i Stockholm. Jag bodde ju i London, så hur kan det gå ihop? Jag vet egentligen inte riktigt vad stureplansprofil betyder. Det är väl ett påhittat uttryck?

När Alexandra Brunell såg en artikel om henne i Aftonbladet, skrattade hon högt.

- I Aftonbladet såg jag ”sd värvar blond, modebloggare och stureplansprofil”. Mina kompisar började sedan skämta med mig om det. Jag går ut minst av mina vänner, som i stället kämpar för det där, ha ha.

Så det finns ingen sanning i det som skrivits om dig?

- Bara att jag är intresserad av mode. Under sex års tid ville jag bli modejournalist och skriva om kläder och livsstil. Jag har alltid drömt om att gå på London College of Fashion.

Vad tycker du om svensk media i stort?

- Svensk media är väldigt vriden åt vänster. Och jag tycker i synnerhet att tidningar som Expressen, Aftonbladet och Nyheter24 skriver väldigt oseriöst. Många artiklar saknar nyhetsvärde. Har man inget att säga, kan man faktiskt vara tyst.

Vad är dina arbetsuppgifter just nu? Vad gör du som sekreterare?

- Jag ska underlätta praktiska uppgifter, så Jimmie kan sköta sitt jobb. Jag har kontakt med Säpo, bokar hans resor, svarar på hans mejl och sköter allt administrativt arbete.

Hur fick du jobbet?

- Jag sökte jobbet, via sverigedemokraternas hemsida, och fick komma på intervju. Jag har jobbat sen i oktober.

Vad säger din familj och dina vänner om ditt jobb?

- Jag får stor positiv respons, även om folk inte håller med sverigedemokratisk politik. Många är väldigt nyfikna på vad jag gör, och tycker att det är väldigt spännande. De håller med om att det är en lärorik upplevelse. Jag får mycket stöd från min mamma, som inte var så positiv till sverigedemokraterna i början. Oavsett om hon kanske inte håller med, vilket jag egentligen inte vet, så får jag mycket stöd från henne. Jag litar på min mamma, hon är min största förebild.

Vilket har varit det bästa seminariet i Almedalen hittills?

- Jag har inte hunnit vara på så många seminarium, eftersom jag mest är med Jimmie. I går (läs tisdag) var jag på Företagarnas seminarium som handlade om ungdomsarbetslöshet. Där deltog SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand.

Vilket har varit det tråkigaste med Almedalen?

- Jag tycker det var väldigt tråkigt i dag (läs onsdag) när jag fick höra att representanter från SDU blev nekade inträde på en debatt där SDU:s förbundsordförande deltog. Då borde de få komma dit och kolla.

(När Nyheter24 undersöker saken med sd:s pressekreterare William Hahne visas det att SDU-representanterna enbart nekats för att lokalen var full.)

Har du varit på något roligt mingel?

- Jag har varit på Burmeister, men inget arrangerat mingel. Jag hoppas det kommer!

Och min sista fråga; alliansen eller de rödgröna?

- Det är en väldigt svår fråga, men jag är nog närmare alliansen. Även om de har många frågor som jag absolut inte håller med om.