Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beijbom: Flitiga bävertårar

- 08/07/2011, 13:00 -

Fotograf: Carl Johan Rehbinder

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.

När avgående centerledaren Maud Olofsson höll sin presskonferens i Spegelsalen på Wisby hotell i går avslutade hon med att bli rörd till tårar trots att hon hade föresatt sig att inte börja gråta. Olofsson talade om framväxten av alliansen och att det inte ens fanns en bild på de fyra allianspartiledarna tillsammans när arbetet inleddes. Det blev en känslosam exposé av Olofssons tio år i Almedalen, men det bestående intrycket är att hon borde inlett sin avgång tidigare. Det var i Almedalen Olofsson lanserade de flitiga bävrarna och visst har hon varit flitig, men makten kliar och en snygg reträtt blir det inte trots de genuina tårarna.

Seminariet hos Axess med liberaldemokraternas Alexander Bard, debattören Johan Ingerö och doktoranden i socialantropologi vid Lunds universitet Petra Östergren om att liberalisera sex och knark blev gårdagens roligaste. Ingerö skrattade så han nästan grät åt Bards angrepp på moralismen. Östergren var sval och klok. Hon anser att det råder vanföreställningar om vad prostitution är. Östergren har jobbat med frågan i 15 år och anser att det är ett problem att man diskuterar frågan ideologiskt istället för vetenskapligt.

Den modell som fungerar bäst för sexarbetare är avkriminaliseringsmodellen, enligt Östergren. Nya Zeeland och en delstat i Australien avkriminaliserade prostitutionen 2003 och där har man utformat en modell som tillvaratar sexarbetarnas intresse. Det är till exempel lätt att sluta sälja sex för att man kan gå direkt från sexarbete till socialbidrag eller a-kassa. Våldet har minskat och det har inte skett en ökning av prostitutionen.

På föreläsningskvällen TEDx-Almedalen spelade DJ Henrik Löwenhamn deephouse bland kulörta lyktor. Jag gick i halvtid efter att karriärrevisorn vid bland annat FN, Inga-Britt Ahlenius, var klar med sitt vassa anförande. De alkoholfria alternativen i Almedalen är relativt få även om vissa spår ett uppsving för dem. Klubb Sobeer och högläsningen på stranden var två bra exempel på att det gick att umgås utan rosé igår.

Jag hoppas att RFSU:s Sverigerapport om priset för sexuell hälsa från i dag kan leda till debatt imorgon på kristdemokraternas dag. Socialminister Göran Hägglund (KD) borde verkligen ta tag i frågan. Det är helt orimligt att priset på p-piller växlar från gratis i Skåne till dyrt i Norrland.

Priset Hetast i Almedalen har idag delats ut till KRIS, kriminellas rätt i samhället. De hetaste politikerna än så länge är Gustav Fridolin (MP) och Annie Johansson (C) om jag får välja.

Flest löften i går kom från socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt på ett seminarium om barnfattigdom som arrangerades av Unga Örnar och LO. Det ska bli spännande att höra hur Juholt utvecklar dessa löften idag under socialdemokraternas dag. Scenen till och med byggts om inför Juholts premiärtal så att han ska kunna catwalka ut i publiken på röd matta. Ikväll slår jag klackarna i taket igen! Det ska sosseminglas i afton!