KRIS pillerask.
1 av 4
KRIS pillerask. - Foto: Eva Kopito/Nyheter24
2 av 4
- Foto: Eva Kopito/Nyheter24
3 av 4
- Foto: Eva Kopito/Nyheter24
Christer Karlsson och Lasse Liljegren har gjort succé i Almedalen.
4 av 4
Christer Karlsson och Lasse Liljegren har gjort succé i Almedalen. - Foto: Eva Kopito / Nyheter24

Så blev gamla kriminella hetast i Almedalen

NYHETER24 PÅ PLATS I ALMEDALEN. I fredags vann paraplyorganisationen KRIS – Kriminellas revansch i samhället – priset ”hetast i Almedalen”. Nyheter24 träffade Christer Karlsson, grundare och förbundsordförande för KRIS, och förbundssekreterare Lasse Liljegren för en intervju.


Vilka är KRIS?

KRIS är en paraplyorganisation som finns i fyra regioner i Sverige. Organisationen är indelad i 25 olika lokalföreningar. KRIS har cirka 11 000 medlemmar.

Text på KRIS Pillerask:

Här får du fyra "piller" av oss. De är lika många som en ung missbrukare får varje dag mot sitt missbruk - av sjukvården. Problemet är att pillren också fungerar som knark. Du blir påverkad av dem och du kan sälja dem till andra missbrukare. Pillret heter oftast Subutex. Missbruksutredningen vill att fler ungdomar ska få piller mot sitt missbruk. Vi vill att de ska få hjälp att sluta knarka. 
 

ALMEDALEN. KRIS grundades av Christer Karlsson den 23 oktober 1997.

- Under 30 års tid hade jag åkt in och ut ur fängelse, och kunde inte bryta min livsstil med kriminalitet och droger. Så jag ville starta en förening för sådana som mig, säger Christer Karlsson.

Christer muckade för sista gången i slutet på september, och startade sedan KRIS bara ett par veckor senare.

- I början fanns det ingen jävel som trodde på vad vi kriminella tyckte, men jag lyckades hittade tio personer som ville bilda en styrelse. Sen började vi sprida vårt budskap till politiker och det hände lite smågrejer här och där som fick organisationen att blomma, säger Christer.

KRIS kontaktade hovet och frågade efter ett möte med Kungen och Drottningen.

- Vi är lite framfusiga av oss, så vi frågade om vi fick träffa dem – och de sa okej.

Under de första månaderna fick KRIS stort utrymme i media, berättar Christer.

- Får man audiens hos Kungen och Drottningen, då händer det mycket saker.

I samband med mötet gjorde Christer i ordning medlemskort för organisationen.

- Jag frågade helt enkelt Kungen och Drottningen om de ville bli hedersmedlemmar i vår organisation - och det ville de samt alla hovmarskalkar.

I samband med Kronprinsessan Victoria och Daniels bröllop blev Christer medbjuden av Per Unckel, landshövding i Stockholms län, till skeppet Ostindiefararen. Där fick han träffa det kungliga bröllopsparet samt prinsessan Madeleine och prins Carl Philip.

- Finurligt nog så hade jag medlemskort till dem med. Så nu är även de hedersmedlemmar i KRIS, säger Christer Karlsson.

Vad fick ni för reaktioner i början – förutom Kungafamiljens positiva respons?

- Det fanns några kriminalvårdare och några anställda hos Socialstyrelsen som trodde på oss. De tyckte väl att det startats så mycket skit som inte fungerat - men att KRIS var annorlunda.  För är det några som kan hjälpa den här utsatta gruppen så är det likasinnade. Sen finns det även folk med konservativa åsikter som tänker; En gång kriminell, alltid kriminell. Men dem struntar vi i, säger Christer Karlsson.

I Almedalen verkar alla veta vilka KRIS är, berättar Lasse Liljegren, förbundssekreterare.

- Vi har fått utmärkelsen ”hetast i Almedalen” från pr-byrån Westander. I sann Almedalsanda har vi delat ut godis i pilleraskar (se gul faktaruta) och verkligen synts i våra t-shirts. Sen ser vi dessutom jävligt bra ut, säger Lasse Liljegren och skrattar.

I KRIS finns det olika kategorier av medlemmar. Riksorganisationen fungerar som en paraplyorganisation, där bland annat Unga KRIS finns med.

- I Unga KRIS kan även vanliga ungdomar gå med. Man behöver inte ha ett kriminellt förflutet. På vuxna sidan har vi normalmedlemmar, sådana som Lasse och jag. Och sen har vi även stöd- och hedersmedlemmar, säger Christer Karlsson.

I Almedalen representeras KRIS av 70 personer - 40 vuxna och 30 ungdomar – som snabbt sticker ut i folkmassan.

- Vi är liksom lite udda figurer. Vi har kriminella attribut, och vi är härjade med tatueringar på hela kroppen, säger Christer Karlsson.

Lasse Liljegren förklarar att KRIS har nolltolerans mot droger och alkohol.

- Vi dricker inte ens lättöl, vi är konsekventa. Folk blir förvånade när det kommer ett gäng busar – som de tror ska beställa en massa öl – men endast vill dricka Ramlösa och Cola Light. Vi håller verkligen hårt på vår nollgräns, säger Lasse Liljegren.

Lasse och Christer berättar att KRIS har en stark tro, som leder dem framåt.

- Vi är enade i vår ideologi. Det finns ingen medelväg för sådana som oss. Att gå och smutta lite här och där leder oss bara tillbaka till missbruk, säger Christer Karlsson.

I dagsläget åker organisationen runt om i landet och föreläser på bland annat olika skolor. Men de jobbar även för att alla medlemmar inom KRIS ska bli så ”normala” som möjligt, berättar Lasse Liljegren.

- Att bli en Svensson är lite för svårt. Men vi kanske kan bli en Persson?

Lasse Liljegren menar att KRIS framgång beror på att organisationen inte ”slukats upp av etablissemanget”.

- Vi får behålla vår egen art och våra lite innovativa metoder. Det handlar om tuff kärlek.

Organisationen KRIS har alltid varit öppen för alla med kriminell bakgrund.

- Det vore fel att säga nej till någon kategori, för då är vi inte längre en demokratisk förening utan fördomar. På samma sätt som det vore fel att säga nej till någon etnisk grupp. Vi är helt enkelt öppna för alla – som varit kriminella eller missbrukare – och nu vill förändras, säger Lasse Liljegren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.