Nyheter24:s Totte Löfström analyserar partiledarnas tal.
Nyheter24:s Totte Löfström analyserar partiledarnas tal.

Det kommer partiledarna säga under Almedalsveckan

Nyheter24:s retorikexpert Totte Löfström finns på plats i Visby för att punktmarkera partiledarnas tal under den årliga Almedalsveckan.


Almedalsveckan

Ett jippo för politiker, journalister, lobbyister och entreprenörer.

Känt för rosévin, ryggdunk och politiska åsikter.

Pågår 1-8 Juli, 2012

Huvudarrangörer är samtliga riksdagspartier (V, SD, S, MP, M, KD, C, FP)

Sker i Almedalen, Visby, Gotland

I dag börjar årets upplaga av politikerveckan i Almedalen. Många är redan på plats i Visby och förväntningarna är stora. Veckans höjdpunkter är som alltid partiledarnas tal, och i en krönika per dag kommer jag att analysera och kommentera deras retoriska kvaliteter. Så här på förhand kan det dock vara bra att fundera över vilka förväntningar vi kan ha, och på vad vi troligen kommer att få se.
Nedan kan du läsa vad jag tror.

Sverigedemokraterna (söndag 1 juli)

Mindre invandringspolitik och mer snack om brottslighet blir temat i Jimmie Åkessons tal. Fokus kommer förmodligen ligga på att locka äldre väljare. Vi kan även förvänta oss ganska hårda slag åt både höger och vänster, främst med syftet att distansera sig från vad man kallar sjuklövern – de andra sju riksdagspartierna.

Miljöpartiet (måndag 2 juli)

Åsa Romson är en skicklig och intressant talare. Fokus kommer troligen ligga på kritik mot regeringen, och talet kan mycket väl föra Miljöpartiet ytterligare ett steg åt vänster och mot Socialdemokraterna.

Moderaterna (tisdag 3 juli)

Fredrik Reinfeldt kommer nästan garanterat fortsätta på samma spår som han kört sedan valet – mycket fokus på vad som är dåligt med oppositionen och en ordentlig dos utrikespolitik. Sammanfattningsvis är risken stor att det blir ett ganska tråkig och intetsägande tal, med få nyheter.

Vänsterpartiet (onsdag 4 juli)

Jonas Sjöstedt kommer att hålla ett klassiskt vänstertal – kritik mot regeringen, kritik mot vinster inom vård, skola och omsorg, samt lite feminism. Tyvärr är det sistnämnda inte Sjöstedts starkaste sida, och risken är stor att den delen av talet blir ganska oengagerad och pliktskyldig, trots att just feministiska frågor skulle kunna vara Vänsterpartiets existensberättigande.

Folkpartiet (torsdag 5 juli)

Skolpolitik, euro och språktest för invandrare är troliga teman för Jan Björklunds tal. Detta låter kanske lite tråkigt, men Björklund kan vara en både rolig och intressant talare när han lägger den sidan till. Folkpartiet brukar dock vara pigga på att göra utspel i Almedalen, så har vi tur kan vi få höra något oväntat.

Centerpartiet (fredag 6 juli)

Annie Lööf är en okej talare, men Centerpartiet har varit ganska vilsna sedan hon tog över. Fokus kommer att ligga på klassiskt liberala frågor vilket kan vara intressant, men risken är stor att mycket tid och energi läggs på att klappa sig själv på axeln om hur lyckad sänkningen av krogmomsen har varit.

Socialdemokraterna (lördag 7 juli)

Det här är Stefan Löfvens första Almedalstal, och förväntningarna är höga. Löfven är dock ganska modest som talare, så vi kan nog förvänta oss ett nedtonat tal. Jag tror inte att vi kan förvänta oss några nyheter, och jag tror inte heller att det här blir talet då Löfven på allvar definierar Socialdemokraternas nya politik.

Kristdemokraterna (söndag 8 juli)

Göran Hägglund har det något otacksamma uppdraget att dels representera Alliansens minsta parti och dels vara sist ut i årets upplaga av Almedalsveckan. Hägglund är en underskattad talare, med både humor och engagemang, men sådant betyder mindre om ingen lyssnar på vad han har att säga. Temat kommer förmodligen vara valfrihet inom vård och omsorg.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!