Torsdag 22 Februari 2024
- Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder

"Hur har Almedalens arrangörer tänkt?"

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för andra gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

I dag drar politikerveckan i Almedalen igång. Först ut är Sverigedemokraterna. Partiledare Jimmie Åkesson åkte över till Visby redan i går, men tillbringade hela överfarten i sin daghytt och gick inte att tala med. I morse var det ännu lugnt i Visby och det märks att alla inte angjort "öjn" än. På presscentret fanns bara DN och tidningen Expressens egen almedalsutgåva, alla andra tidningar lyste med sin frånvaro. Presscentrets bänk för pressmeddelanden gapade helt tom sånär som på ett litet informationsblad från medarrangören Region Gotland. Av alla medievana lobbyister som är här på jobb syntes inte en enda till. Förvånande att journalistkårens epicentrum inte bombas med lobbyisternas information så fort presscentret öppnas.

Antalet anmälda evenemang slår nytt rekord i år igen. En taxichaufför jag talade med i går sa att alla han kört dittills kommit på sin första almedalsupplevelse så veckan växer - vi är inte bara återfallsbesökare som är här. Ihärdigast hittills är Expressens Niklas Svensson som drar fram som en tromb i överljudshastighet trots att det bara är söndag och veckan knappt börjat.

Årets mingel vållar redan vissa problem, inte minst bland dem som lottas ut från sina förhandsanmälningar. Ett exempel är PR-byrån Grayling som enligt uppgift skickat ut mail för att avanmäla personer som föranmält sig. Eftersom finalen i fotbolls-EM spelas i kväll också kanske det inte kommer riktigt lika många som Grayling tänkt sig ändå. Hos Företagarna, under ledning av VD Elisabeth Thand Ringqvist, är de bra på att hantera både relationsskapande och fotbolls-EM. Där finns storbildsskärm i afton.

På onsdag peakar Almedalen. Antalet mingel och fester som ligger ungefär samtidigt gör att man ställer sig frågan hur arrangörerna har tänkt när så mycket går parallellt. Det lär också vara en delegation bestående av 50 sydkoreaner på väg hit. Någon av de närmaste dagarna kommer även nya Ship to Gaza-skeppet Estelle att angöra Visby. Det kan bli intressant.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommer enligt prognos få tala i regn i afton, resten av veckan ser ljusare ut.

/
/
Senaste nytt

EU-sanktioner mot mediechefer i Moldavien

SL drog för mycket pengar – 150 000 kan vara drabbade: "Förrädiskt"

En bugg i SL:s system gjorde att resenärer som köpte pensionärs- eller studentbiljett betalde för en ordinarie biljett. Hittills har 30 personer hört av sig till SL för att begära återbetalning.

Vill kontrollera fler anställda i polisregister

Regeringen vill utreda om kommunerna ska få större möjlighet att kontrollera anställda mot polisregister.

Regeringen snabbar på om anonyma gängpoliser

Regeringen vill snabbt stärka skyddet för poliser som arbetar mot kriminella nätverk. Detta genom att göra det möjligt att anonymisera deras namn i beslut och handlingar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Alvesta

"En trafikolycka inträffar mellan två personbilar på riksväg 25.", skriver polisen på sin hemsida.

Nya tågsiffror: Sämst punktlighet på 13 år

Punktligheten i tågtrafiken är den sämsta sedan 2010. Det visar siffror från Trafikverkets årsrapport, rapporterar SVT.