Nyheter24:s Totte Löfström analyserar Jimmie Åkessons tal.
Nyheter24:s Totte Löfström analyserar Jimmie Åkessons tal.

"Åkesson talade till de redan frälsta"

Totte Löfström analyserar Jimmie Åkessons tal under Almedalsveckans första dag. "Åkesson höll ett tal för de redan frälsta, och att döma av den gul-blå-klädda publikens reaktioner lyckades han i alla fall engagera och peppa de egna. Synd bara att det måste ske genom att attackera minoriteter."


Almedalsveckan

Ett jippo för politiker, journalister, lobbyister och entreprenörer.

Känt för rosévin, ryggdunk och politiska åsikter.

Pågår 1-8 Juli, 2012

Huvudarrangörer är samtliga riksdagspartier (V, SD, S, MP, M, KD, C, FP)

Sker i Almedalen, Visby, Gotland

Det var ett ganska polariserat tal Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll under Almedalens första dag. Invandrare ställdes mot svenskar, de andra partierna kritiserades skoningslöst och när talet började närma sig sitt slut drog Åkesson slutsatsen att det enda partiet man kan rösta på är Sverigedemokraterna.

Efter att ha hört hela talet är det framför allt en tanke som dröjer sig kvar; vem talade Åkesson för, egentligen? Nästan genomgående tilltalade han publiken som "partivänner", och ungefär en tredjedel svarade med applåder när han kritiserade invandrare och de andra partierna, och med skratt vid precis rätt tillfällen, när han drog ett skämt.

Vad Åkesson däremot tycktes ha glömt var att det förutom de resterande två tredjedelarna av publiken också finns en stor andel väljare som inte definierar sig som "partivänner". För att växa som parti krävs det att han attraherar dessa, men detta lämnas tydligen på framtiden.

Förutom invandringspolitik lades också en stor del av tiden på att prata om den kriminalpolitiska kampanj SD nyligen sjösatt. Kortfattat kräver man att polisens jobb i mindre grad ska bestå av pappersarbete, vilket säkert kan vara en problembild vissa väljare delar. Det uttalade syftet är dock att etablera Sverigedemokraterna som ett parti för trygghet och rättssäkerhet, men Åkesson tycktes inte riktigt tro på taktiken själv, och valde istället att om och om igen återkomma till invandring och mångkultur.

Och förmodligen har han rätt i sin bedömning; Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti, även i sina egna ögon. Detta blev mer än tydligt när Carina Herrstedt, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, agerade publikuppvärmare åt Åkesson och talade på det för SD något udda ämnesvalet feminism och mäns våld mot kvinnor.

Applåderna var för det mesta ganska avvaktande, men när Herrstedt kom till slutsatsen att invandrarmän som gör sig skyldiga till hedersvåld bör utvisas följs det av rungande applåder, busvissel och jubel.

Utan att vara fördomsfull tror jag dock att det finns en grupp av väljare som kan ha attraherats av Åkessons tal: arga, arbetslösa män med känslan av att ha blivit svikna. Den typen av personer som ofta känner sig lurade på vad de ser som sin födslorätt; ett tryggt arbete, en plats som familjens överhuvud och en känsla av att göra rätt för sig. För dessa människor pekar Jimmie Åkesson på en förklaring och på en lösning - det är invandringens fel, och om vi bara stoppar den kommer ni att få tillbaka allt ni blivit bestulna på.

Frågan som följer blir dock om ett Almedalstal når ut till dessa människor - förmodligen inte, men det är långt kvar till valet 2014, och det finns alla möjligheter i världen att nå ut till dem senare. Just ikväll höll Åkesson ett tal för de redan frälsta, och att döma av den gul-blå-klädda publikens reaktioner lyckades han i alla fall engagera och peppa de egna. Synd bara att det måste ske genom att attackera minoriteter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.