Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen varje dag.
1 av 9
Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen varje dag. - Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder
Alexander Bard hänger i Almedalen.
2 av 9
Alexander Bard hänger i Almedalen. - Foto: Annika Beijbom/Nyheter24
Journalisten K-G Bergström var också på plats.
3 av 9
Journalisten K-G Bergström var också på plats. - Foto: Annika Beijbom/Nyheter24
TV4:s Ulf Kristofferson.
4 av 9
TV4:s Ulf Kristofferson. - Foto: Annika Beijbom/Nyheter24
Ex-journalisten Staffan Dopping är numera kommunikatör och  seniorkonsult på K-Street Advisors.
5 av 9
Ex-journalisten Staffan Dopping är numera kommunikatör och seniorkonsult på K-Street Advisors. - Foto: Annika Beijbom/Nyheter24
Här minglar eliten...
6 av 9
Här minglar eliten... - Foto: Annika Beijbom/Nyheter24
Samhällsdebattören Lisa Magnusson och journalisten Sakine Madon.
7 av 9
Samhällsdebattören Lisa Magnusson och journalisten Sakine Madon. - Foto: Annika Beijbom/Nyheter24
Vänsterpartiets Rossana Dinamarca var på platsen.
8 av 9
Vänsterpartiets Rossana Dinamarca var på platsen. - Foto: Annika Beijbom/Nyheter24
Tidigare S-ledaren Mona Sahlin minglar på Magasinet Fokus fest i Almedalen. Här tillsammans med bland annat Magasinet Fokus chefredaktör Martin Ahlquist till höger.
9 av 9
Tidigare S-ledaren Mona Sahlin minglar på Magasinet Fokus fest i Almedalen. Här tillsammans med bland annat Magasinet Fokus chefredaktör Martin Ahlquist till höger. - Foto: Annika Beijbom/Nyheter24

Så var Almedalens bästa kändisfest

ALMEDALSVECKAN. Nu har årets största politiska händelse dragit igång på allvar. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag. Häng med!


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för andra gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Det blev precis så hektiskt som man kan förvänta sig av en onsdag kväll under Almedalsveckan. För varje år ställer man sig frågan hur det kan komma sig att arrangörerna inte tar större hänsyn till schemakrockarna.

Fokusfesten i S:t Nicolai var höjdpunkten på kvällen rent innehållsmässigt. Gästerna var medieelitens högdjur med TV-profiler som Malou von Sivers och proffspolitiker som tidigare S-ledaren Mona Sahlin. Magasinet Fokus chefredaktör Martin Ahlquist var värd för minglet. I stället för något innehållslöst tal i stil med "vad trevligt att alla kunde komma" så fick gästerna se två smakprov ur den kommande Olof Palme-dokumentären som har premiär i september. Ahlquist fick hjälp av tidigare S-ledaren Sahlin att berätta både om dokumentären där hon själv medverkar och om sitt förhållande till Olof Palme.

Man måste ha stor respekt för Mona Sahlin. Viljan att resa sig igen efter motgångar och kraften att kunna föra sig med en sådan värdighet. Imponerande! Sahlin berättade att hon inte gick med Socialdemokraterna utan i Olof Palmes parti. Sista gången Sahlin träffade Palme var en tisdag, fredagen innan han blev mördad. Palme hade då smugit förbi bakom Sahlins rygg och sagt: "Snygga skor, Mona". De skorna har hon fortfarande kvar.

Bjöd på alkoholfritt

En annan uppskattad sak på fokusfesten var utbudet av alkoholfritt. Jag dricker ingen alkohol den här veckan och det var suveränt att kunna öppna en burk med 0,0%-ig öl. Efter festen hos Fokus var det dags för nästa ruinmingel, den i S:t Karins ruin på Stora Torget i Visby. Gänget från makthavare.se hade bjudit in 1400 personer till sin fest, men när vi kom dit visade det sig att ingen förtäring ingick om man inte kände någon. Vilken falsk marknadsföring! Det enda som var gratis var Almedalsdrinken - en alkoholfri signaturdrink framtagen i samarbete med nykterhetsförbundet IOGT-NTO.

Eftersom jag går på alkoholfritt var det naturligt att prova den vidrigt sötsliskiga drinken. Den smakade ungefär som något som skulle falla en genomsnittlig treåring i smaken. I samband med festen presenterades också den årliga makthavarkartläggningen. Till nästa år föreslår jag att makthavare.se låter gästerna betala inträde. Att komma till en fest man är anmäld till och först där få reda på att korven kostar pengar - men att det bara går att betala med kontanter - och att bara få en drinkbiljett om man känner någon av arrangörerna tycker jag är ett riktigt taffligt upplägg.

"Inte bara ett drinkbord med tilltugg och elitgäster"

Fram till i år har Fokus och makthavare.se arrangerat en gemensam fest, men i år hade de för första gången valt varsin ruin vid exakt samma klockslag. Om det blir likadant nästa år så rekommenderar jag festen hos Fokus. Det var inte bara ett drinkbord med tilltugg och elitgäster i går utan en riktigt givande afton med både innehåll och djup. Jag ser fram emot att kunna se hela Palme-dokumentären i september. Det var trots allt tack vare Palmes sommarviste på Fårö som allt med Almedalsveckan började.

Dagens Media/Aftonbladets DJ Battle och fest gick först av stapeln på Kallis och flyttade sedan tvärs över gatan vid 23-tiden. Dit begav sig "alla som är någon" i politikersverige redan vid åtta då alliansen gjorde upp med oppositionen. Det var lite som den ökända stockholmsveckan fast mitt i almedalsveckan. Jag kom dit i tid till överflytten, men vek ned mig inför åsynen av något som mest såg ut som en dålig krogkö med överförfriskade gäster. Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård kom därifrån med förnuftet någorlunda i behåll och gjorde en enastående parodi på klientelet på Kallis-festen.

Thomsgård berättade om hur till och med folk som jobbar med nyhetsbrev på någon webbbyrå numera anser att de jobbar med media. Någon bör genast ge Thomsgård ett eget satirprogram. Kvinna är ett underhållningsgeni!

Elitvimmel med Popvänstern

Kvällen avslutades i alternativa Popvänsterns egen "biergarten" - som i Berlin fast i Visby. Hela min almedalsfamilj, bestående av bland andra författaren Alexander Bard och PR-strategen Claes Nyberg, var där. Upplägget var perfekt - öl och dans. I vimlet syntes komikern Magnus Betnér, journalisterna Sakine Madon och Lisa Magnusson samt riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V).

När vi vandrade hemåt framåt småtimmarna var Lina Thomsgård på väg dit. Hoppas hon fick bättre napp hos Popvänstern än på moderatgycklarspelet på Kallis.

I dag är det Folkpartiets dag. Om utbildningsminister Jan Björklund börjar yra om att införa euron i dag kommer jag få dåndimpen. Ungdomsförbundet LUF har i alla fall börjat dagen med ett utspel om vem som borde efterträda Björklund.

/
Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

1 timme sedan
Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.