Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen.
1 av 2
Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen. - Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder
Tidigare S-ledaren Mona Sahlin minglar på Magasinet Fokus fest i Almedalen. Här tillsammans med bland annat Magasinet Fokus chefredaktör Martin Ahlquist till höger.
2 av 2
Tidigare S-ledaren Mona Sahlin minglar på Magasinet Fokus fest i Almedalen. Här tillsammans med bland annat Magasinet Fokus chefredaktör Martin Ahlquist till höger. - Foto: Annika Beijbom/Nyheter24

Almedalens "best of" - hissar och dissar

ALMEDALSVECKAN. Efter avslutad politikervecka i Almedalen är en lista på sin plats. Nyheter24 hissar och dissar veckan som gick. 


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för andra gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Mest överskattade:

- Almedalsdrinken - den alkoholfria drinken som smakade ungefär som smurfarnas sarsaparillsaft, men ändå fick pris. Visbys festfixare och krogar serverar utmärkta alkoholfriadrinkar och på alla mingel fanns schyssta alkoholfria alternativ för oss som inte dricker - och som inte smakade kondenserad hallonsaft.

- Bibliska åskvädret - någon ville utse strömavbrottet i Visby natten till lördagen till veckans snackis. Snacka om navelskådande metanyhet.

- Alliansminglet och makthavare.se:s ruinfest - med 600 respektive 1400 inbjudna gäster vardera fanns det utrymme för två riktigt roliga tillställningar. Båda floppade.

Mest underskattade:

- Mona Sahlin - tidigare s-ledaren, vår Toblerone-Mona, är en riktig evighetsmaskin som lyckas resa sig upp efter varje knock-out. I Almedalen var hon fixstjärnan på Fokus visning av kommande dokumentären om Olof Palme. Sahlin syntes naturligtvis i QX-vimlet och under Stefan Löfvens tal var hon hedersgäst tillsammans med Lisbet Palme. Sahlin är på väg upp - igen!

- Maria Johansson på DHR - en flitig lobbyist som på riktigt trotsar Visbys oräkneliga kullerstenar i en obekväm rullstol som helt ser ut att sakna stötdämpning. Johansson är en obeveklig och stridbar aktivist för där kampen handlar om att tillgänglighet borde vara en mänsklig rättighet för alla.

– Primes mingel - rosévinsminglandets nestor levererade i år igen. Upplägget är enkelt - rosévin, salta pinnar och de bästa gästerna i en prunkande trädgård. Svårare än någonsin att komma in på på grund av tillsynsmyndigheten på Gotland som gjort det så besvärligt för arrangörerna att Prime nu överväger att flytta sitt relationsbyggande till Båstad istället(!) Gotland borde skämmas för hanteringen av årets gästlistrazzior. Hade de förstått relationsbyggande hade de haft vett att uppskatta alla arrangemang.

Mest förvånande inlägg:

Fredrik Reinfeldt - som i sitt tal satte en rejäl pungspark i utbildningsminister Jan Björklunds förkärlek för språktest. Ett språktest löser verkligen inga integrationsproblem, men man kan ju undra hur Björklund retat Reinfeldt innan talskrivaren skrev in det i talet.

Störst genomslag på Twitter:

Socialdemokraterna fick störst genomslag på sin dag, men Wikileaks åstadskom flest retweets.

Festligast:

– QX-minglet och QX-festen debuterade i Visby - vissa hade invändningar mot att torsdagkvällens QX-baluns blev lite väl gaystereotyp. Veckans roligaste fest blev det i alla fall! Gänget bakom QX vet verkligen hur en festslipsten ska dras. Jag ropar "encore, encore" och hoppas att det blir en tradition redan till nästa politikervecka.

Frågorna som försvann:

– Feminism och HIV-prevention - två frågor som förtjänar mycket större utrymme till nästa års politikervecka. RFSL har påbörjat ett arbete för att lyfta HIV igen. Till nästa år kommer RFSL:s arbete nog att synas bättre, men av feminismen märktes knappt något alls och var var FI:s Gudrun Schyman egentligen?

Roligast:

Lina Thomsgård - Rättviseförmedlingens grundare och artisten Robyns pr-person är både fabulous och hysteriskt rolig. Ge kvinnan ett eget satirprogram i lämplig kanal genast. Ingen sågade DM/Aftonbladets onsdagsbaluns med samma finess som hon. Ståupparen Karin Adelsköld lanserade en bok om att vara rolig också. Den som inte behöver läsa Adelskölds bok är kristdemokraternas Göran Hägglund. Han är lika rolig som KD:s opinionssiffror är usla. Märklig kombination.

Mest sexistiska tishan:

Harald Ullman - pr-konsulten som lät trycka upp gubbsjuka t-shirtar till sina kvinnliga anställda med två porträttbilder på sig själv - en bild över vardera bröst. Äckligt eller smart pr? Döm själv.

Avgå!:

Maria Wendt - statsvetaren som skrev en kritisk bok om politikerveckan i Almedalen fortsätter åka dit ändå. Det finns 51 veckor om året som man kan åka till Visby och slippa rosékollot. Wendt borde åka någon av de veckorna i stället. Och var hittade hon rödvinet? Avgå!

– Tillsynsmyndigheten - gjorde livet besvärligt för arrangörerna och förminskade årets upplaga av Almedalen till en stureplansvariant där rätt kontakter leder till rätt event på rätt gästlistor. Vissa åker räkmacka in på eventen, andra får kämpa och slita. Tillsynsmyndighetens razzior var en dolkstöt i ryggen på den gotländska öppenheten under veckan och dödar själva tanken med politikerveckan som ett tillfälle där alla kan mötas på lika villkor. Glädjedödare!

Marita Ulvskog - den socialdemokratiske EU-parlamentarikern förminskade centerns Annie Lööf i två på varandra följande tweets om Lööfs utseende. Härskarteknik i paritet med Göran Persson som följdes upp även på facebook av en annan äldre kvinnlig politiker. Avsluta twitterkontot, Ulvskog!

På önskelistan inför Almedalsveckan 2013:

Mer politik - visioner i stället för tjuvnyp och pungsparkar.

Mer mingel - mindre tillsynsmyndighet.

Fler webbsändningar och ett tak för antalet anmälda evenemang. Årets dryga 1800 officiellt anmälda evenemang är för mycket.

Respekt för partiledartalen. Ända sedan statsminister Olof Palmes dagar har talet var det dagliga navet kring vilket alla andra evenemang under veckan anpassar sig. En tradition värd att hålla kvar vid så att vi inte drunkar i ett roséhav toppat av fler än 1800 evenemang. Ett enkelt KISS - Keep it simple, Stupid! - helt enkelt.

Har du möjlighet så åk till Visby under politikerveckan nästa år, om du har chansen. Det är garanterat värt det - för både skeptiker och redan frälsta.

/
Senaste nytt

Vintrigt värmerekord i Grekland

Fem anhållna för dubbelmord

Fem personer har anhållits misstänkta för att vara inblandade i ett dubbelmord i Göteborg i början av februari.

Ungerskt Nato-nej – till Rutte

Ungern har hittat en ny käpp att sätta i Nato-hjulet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ICC: Arresteringsorder mot ryska militärer

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat arresteringsordrar för två ryska militärer med anledning av misstänkta brott från åtminstone den 10 oktober 2022 till den 9 mars 2023.

WHO: Tusentals behöver evakueras från Gaza

Runt 8 000 patienter behöver evakueras från Gaza, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Att flytta patienter skulle kunna minska belastningen på vårdanställda och på sjukhus som kämpar för att kunna drivas vidare under kriget.

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

1 timme sedan
Postnord genomför just nu en rad förändringar, som innebär att brevhämtningen och utdelningen blir långsammare.