Torsdag 13 Maj
Stockholm

"Kommunal strejkade bara för att få medial uppmärksamhet"

FMSF-ordföranden Victoria Nilsson (till höger) om strejkbryteri och inkomstskatt.
1 av 10
FMSF-ordföranden Victoria Nilsson (till höger) om strejkbryteri och inkomstskatt. Foto: FMSF / Nyheter24
Nyheter24 träffade Nilsson på förbundets fest på tisdagen.
2 av 10
Nyheter24 träffade Nilsson på förbundets fest på tisdagen. Foto: Nyheter24
Ett av stoppen på FMSF:s minibusslinje Amalthealinjen.
3 av 10
Ett av stoppen på FMSF:s minibusslinje Amalthealinjen. Foto: FMSF
Konflikten som lamslog delar av Sveriges busstrafik pågick i nio dagar.
4 av 10
Konflikten som lamslog delar av Sveriges busstrafik pågick i nio dagar. Foto: Lars Pehrson / SCANPIX
FMSF menar att Kommunal strejkade för att få uppmärksamhet - och fler medlemmar.
5 av 10
FMSF menar att Kommunal strejkade för att få uppmärksamhet - och fler medlemmar. Foto: Lars Pehrson / SCANPIX
Strejkande busschaufförer på Sergels torg.
6 av 10
Strejkande busschaufförer på Sergels torg. Foto: Linda Forsell / SvD / SCANPIX
Finansminister Anders Borg har varit med i FMSF.
7 av 10
Finansminister Anders Borg har varit med i FMSF. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Ulf Adelsohn har varit ordförande för förbundet.
8 av 10
Ulf Adelsohn har varit ordförande för förbundet. Foto: SCANPIX SWEDEN
Liksom utrikesminister Carl Bildt, som ledde FMSF under 1973-1974.
9 av 10
Liksom utrikesminister Carl Bildt, som ledde FMSF under 1973-1974. Foto: SCANPIX SWEDEN
Även finansborgarrådet Sten Nordin har varit medlem.
10 av 10
Även finansborgarrådet Sten Nordin har varit medlem. Foto: SCANPIX SWEDEN

De agerade strejkbrytare under busstrejken - nu vill de sänka skatten till 5,3 procent. För Nyheter24 berättar Fria Moderata Studentförbundets ordförande om hoten - och att hon tycker facken inte värnar om sina medlemmar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Borg tog avstånd från omfördelningar

Tidigare i år grävde den socialdemokratiska nyhetstidningen Aktuellt i politiken djupare i toppmoderaternas tidigare engagemang i FMSF. Bland annat hittade man en artikel från 1990 ur förbundets tidskrift Svensk Linje där nuvarande finansministern Anders Borg skrivit följande:

"Statliga omfördelningar i syfte att skapa en jämn fördelning är inte försvarbara".

I ett tidigare nummer tog Sten Nordin strid mot "regional utsugning" - det vill säga omfördelning mellan människor och regioner i Sverige.

VISBY. Tramsande ungmoderater. Det har kanske varit den vanligaste beskrivningen på Fria Moderata Studentförbundet (FMSF) när de blivit omskrivna, bland annat i samband med att de bröt busstrejken genom en minibusslinje i Stockholm.

Inför Moderaternas dag i Almedalen träffade Nyheter24 förbundets ordförande Victoria Nilsson. Trots att FMSF är fristående från Moderaterna har flera M-toppar fostrats där - bland annat utrikesminister Carl Bildt (ordförande 1973-1974), finansminister Anders Borg, tidigare partiledaren Ulf Adelsohn och Stockholms finansborgarråd Sten Nordin.

Nilsson vill inte kalla minibussen från Karolinska sjukhuset till Södersjukhuset i Stockholm för ett strejkbryteri.

– Det var fria individer som valde att engagera sig i att köra bussar för privatpersoner, säger hon.

"Galningar som vill skära halsen av oss"

Många reagerade dock mot iniativet och ordförande säger att man mottagit "hotelser från flummiga vänsterorganisationer".

– Dels är det de gamla galningarna som skriver handskrivna brev om hur de ska skära halsen av oss och sen Twittergrejer om att någon inom FMSF ska dödas, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag tycker reaktionerna var oproportioneligt hårda och överdrivna sett till det vi faktiskt gjorde: två minibussar och totalt fem personer som administrerade "strejkbryteriet".

Tycker du att man ska ha rätt att säga ifrån genom att strejka?

– Det är klart att man ska ha rätt att säga ifrån. Vi har aldrig sagt att vi inte står för att man ska ha rätt att strejka och rätt att organisera sig

Men efter ett tag kommer det fram - Nilsson har inte mycket till övers för fackförbunden.

– Jag tycker de har alldeles för mycket makt, alldeles för mycket inflytande, man talar hela tiden om "arbetsmarknadens parter" men jag tror det finns fler sätt att jobba på inom det här för att lösa situationen på ett bättre sätt.

Kritiserades av flera moderater

Kommunal gjorde det för medial uppmärksamhet, för att få fler medlemmar och värnar inte om busschaufförerna, menar hon. Här är några av de reaktioner som FMSF fick på Twitter efter sitt agerande:

Lars Ohly - tidigare partiledare för vänsterpartiet:

Anders Utbult - talskrivare på Socialdemokraternas riksdagskansli:

Edvin Alam - moderat kommunpolitiker i Sollentuna:

Även den moderate riksdagsledamoten Edward Riedl tog på Aftonbladets debattsida avstånd från FMSF och uppmanade dem att "sluta tramsa".

Vill sänka skatten till 5,3 procent

Nyheter24 träffar Nilsson vid en fest arrangerad av förbundet i Almedalen. Anledningen är en rapport de presenterar med namnet "5,3 procent" - samma procentsats som de vill sänka skattenivån i Sverige till. Det råkar också sammanfalla med alkoholhalten i den öl som FMSF säljer.

Bara polis, rättsväsende och försvar ska finansieras av skatten - resten privat. En nattväktarstat, alltså. På festen syns bland annat den liberala debattören Johan Norberg och Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand.

– Vi har naturligtvis räknat väldigt mycket på det här, suttit på vårt kansli och tittat på hur mycket utgifter staten har för tillfället och vilka kostnader som försvar, polis och rättsväsende skulle kunna ha, säger Nilsson om rapporten och fortsätter:

– Det är en ganska drastiskt nedskärning, men vi vill synliggöra att det är möjligt med en annan värld och ett annat Sverige.

"Vetenskaplighet och sanningssökande"

Kopplingen mellan FMSF och Moderaterna är omstridd.

–  Under den tiden jag har varit med har vi alltid varit mer marknadsliberala och mer frihetliga än Moderaterna. Just nu ser vi en stor tillströmning som framför allt kommer från Centerpartiets ungdomsförbund och andra ungdomar som är frihetligt sinnade. Jag ser oss i dag mer som en tankesmedja, säger förbundsordföranden.

Med tanke på de som tidigare varit medlemmar - växer man upp och blir nymoderat sen?

– Nja, jag vet faktiskt inte. Jag kommer själv inte från Muf eller liknande utan är mer nationalekonomisk nörd. Det är klart att många har en politisk karriär senare.

Det som kännetecknar FMSF menar Nilsson är att man kan säga och göra lite vad man vill, till skillnad från i ett politiskt parti.

– Hos oss är argumenten viktigare än åsikterna, debatten viktigare än besluten. Kom hit och säg vad du vill men argumentera för din sak. Vetenskaplighet och sanningssökande är ledorden, tycker jag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela