Ung Pirats Gustav Nipe.
1 av 8
Ung Pirats Gustav Nipe. - Foto: Montage
Nipe tycker partiledarna är visionslösa.
2 av 8
Nipe tycker partiledarna är visionslösa. - Foto: Nyheter24
Piratpartiet har saknats av många på Almedalsveckan - fast de varit på plats.
3 av 8
Piratpartiet har saknats av många på Almedalsveckan - fast de varit på plats. - Foto: Nyheter24
Torgmöte i Stockholm - ett minne från en tid då Piratpartiet kunde locka de stora folkmassorna.
4 av 8
Torgmöte i Stockholm - ett minne från en tid då Piratpartiet kunde locka de stora folkmassorna. - Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX
Anna Troberg, Piratpartiets ledare. Ung Pirat vill att hon och de andra antar en ekonomisk politik.
5 av 8
Anna Troberg, Piratpartiets ledare. Ung Pirat vill att hon och de andra antar en ekonomisk politik. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter.
6 av 8
EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter. - Foto: Scanpix
EU-parlamentarikern Christian Engström.
7 av 8
EU-parlamentarikern Christian Engström.
Birgitta Jonsdottir tog plats i det isländska parlamentet för Piratpartiet.
8 av 8
Birgitta Jonsdottir tog plats i det isländska parlamentet för Piratpartiet. - Foto: Ap

"Var är Piratpartiet?" - den vanligaste frågan till piraterna i Almedalen

Åtta riksdagspartier finns på plats i Almedalen. Men det gör också ett av de partier som representerar Sverige i EU - Piratpartiet. Nyheter24 tog ett snack med ungdomsförbundet Ung Pirats ordförande Gustav Nipe.


Nyheter24 i Almedalen

 Reporter Viktor Adolfsson är på plats måndag-söndag och bidrar med sina reflektioner under rubriken "Mitt Almedalen". Partiledarnas tal analyseras av Totte Löfström, retoriker specialiserad på politisk retorik.

VISBY. Jo, Piratpartiet är faktiskt på plats i Visby under Almedalsveckan. Även om de långt ifrån synts lika mycket här och i medierna som de större partierna. Men det är med blandade känslor Gustav Nipe, ordförande för Ung Pirat, åker till Gotland.

– Även om vissa partier tycker olika i talarstolen och är arga på varandra är det väldigt kompisaktigt efteråt. Och hela den här grejen med exempelvis att Niklas Svensson (journalist på Expressen, reds. anm.) bjuder vissa på sprit. Det är en liten grupp människor, nästan inavel. Det är lite äckligt, säger han och fortsätter:

– Samtidigt är det fint att man kommer nära människor man inte träffar annars - alla finns på en begränsad yta.

Har kuppat in sig

Piraternas plan inför Almedalsveckan var att kuppa in sig i olika sammanhang. På flera seminarium har personer med partiets t-shirts hörts ställa frågor och försöka få in sina åsikter i paneler och samtal. "Guerilla-marknadsföring", som Nipe kallar det.

Det har handlat om att lyfta fram informationsfrihet, innovation - och fildelning. Ung Pirat vill reformera, eller helst ta bort, all form av immaterialrätt.

Men det har inte alltid gått helt smärtfritt. På stan har personer kommit fram till medlemmarna - och vissa varit lite mer dramatiska än andra.

– Det kom fram en kvinna som var någon form av låtskrivare, som grät och sa att vi skulle göra henne arbetslös, berättar Nipe.

Så mycket egna arrangemang har det inte blivit. Däremot har EU-parlamentarikerna Amelia Andersdotter och Christian Engström anordnat seminarier, bland annat det kanske första brunchseminariet någonsin i Almedalen.

"Var är ni?"

Det är dock många som undrat varför det inte setts några fler lila tröjor inne i Visby.

– "Var är Piratpartiet?" "Varför ser vi inte mer av er?" Det är de vanligaste frågorna som jag fått den här veckan, säger Nipe.

Samtidigt har han en viss förståelse för att partiet, som står långt från riksdagen enligt alla undersökningar, inte får vara med i samma utsträckning som de andra.

Medlemmarna har dock synts till vid de stora partiledartalen. Men Nipe och säkert många andra har reagerat på att deras frågor inte tagits upp av någon av de hittills sju talarna. Det finns inte något som talar för att Stefan Löfven ska göra det på söndagen.

– Jag tror det handlar om att de har en helt annan syn på samhället och umgås med människor som har samma syn. De traditionella partierna är inskolade i sina strukturer, säger Nipe.

Miljöpartiets Gustav Fridolin talade om personlig intregritet och målet att riva upp FRA-lagen. Den enda gången då internet annars nämnts var när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sa en mening om en "sverigedemokratisk hejaklack" som sprider näthat.

– Ja och det var ju i en negativ kontext. Någonting har hänt i diskussionen om internet. Den var stor för några år sedan och nu har den försvunnit fast vi haft flera uppmärksammade skandaler, säger Nipe.

Detta trots att veckan föregicks av den kanske största övervakningsskandalen någonsin, avslöjad av Edward Snowden. Nipe menar att de stora partierna har som strategi att inte ge sig in i frågor om internet - de är för dåliga på dem.

– De vill gärna att det ska handla om vem som ska bli statsministerkandidat. Jag arbetar för att svenska folket ska syna hela det här spelet som de försöker rigga upp att det bara finns de här två valen och att det handlar om några hundralappar i plånboken mer eller mindre.

"Hur ska vi ta oss till Mars?"

Bristen på visioner har tagits upp av många, däribland Centerstudenters ordförande Hannes Hervieu. Ung Pirats dito håller helt med.

– Man får chansen i att vara i det svenska etablissemangets mittpunkt under en timme. Jag hade tagit tillfället i akt att tala om hur Sverige ska se ut om 20-30 år. Hur ska vi ta oss till Mars och befolka rymden med kolonier?

Han förstår att det pratas mest om jobben eftersom det är en fråga som berör så många människor. Men han tycker att de flesta tar sig an den på fel sätt.

Fredrik Reinfeldt vill skapa jobb på McDonalds och på Ica men det är inte där vi tror att det som ska betala pensionerna om 20 år finns. Det är nya branscher som växer fram.

Kräver att moderpartiet breddar sig

Samtidigt som piratrörelsen i Europa är på frammarsch med goda exempel som Tyskland, Tjeckien och Island har utvecklingen avstannat i ursprungslandet - Sverige. Ung Pirat vill se ett moderparti som breddar sig. Snabbt.

– Vi driver på att Piratpartiet måste anta en ekonomisk politik. Det tror vi är en nyckel för att partiet ska utvecklas. Vi börjar bli ivriga och tycker inte att saker går så snabbt som de borde göra, säger han och fortsätter:

– Det är ganska rimligt att folk vill att vi ska ha en åsikt om allting. Vi gjorde en eftervalsanalys 2010 med opinionsundersökningar och då svarade många att de gillar vad vi säger men inte vet vad vi tycker och därför röstar på något annat.

Ungdomsförbundet kräver att en ekonomisk politik klubbats igenom nästa vår.

– Jag tror lite grann att man blivit trött på diskussionen. Det här har debatterats i många år och nu vill man prata om något annat. Partiet måste spräcka enfrågebilden av sig självt och ta sig an de stora frågorna. Även på sikt något sådant som fördelningspolitik.

Siktar på kommunala mandat - i studentstäderna

Målen inför "supervalåret" 2014 är att behålla och helst ta ytterligare mandat i EU-parlamentet. Men också att komma in i kommunerna i Linköping, Umeå, Uppsala, Lund och Stockholm - de svenska studentstäderna.

– Det är där vi har våra starka fästen. På flera av de ställena var vi bara några hundra röster ifrån 2010 fast det inte drevs några kampanjer, säger Nipe.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stora översvämningar i östra Afrika

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

1 timme sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

2 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

3 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.