Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Friskolor nytt sätt att tvätta pengar

- 16/07/2012, 16:18 -
Kraven blir stora på myndigheter som Skolverket. Polisen kan ingripa först efter att ett brott begåtts.
1 av 2

Kraven blir stora på myndigheter som Skolverket. Polisen kan ingripa först efter att ett brott begåtts.

Janerik Henriksson / SCANPIX

Skattepengar används för penningtvätt.
2 av 2

Skattepengar används för penningtvätt.

CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

De som vill göra svarta pengar vita har utvecklat fler och fler områden där detta görs möjligt. Friskolorna är en ny arena - nu vill polisen ha bättre tillsyn.

SVERIGE. Kriminella pengar som ska bli lagliga blir det nu även via friskolor. Det är ett av de nya fenomen som Finanspolisen ser i den nyligen publicerade årsrapporten för 2011. Skattepengar har därmed använts för penningtvätt.

– Det här är nytt för 2011. I rapporten har vi lyft fram sånt som är speciellt inför framtiden, säger Stefan Kronqvist på Finanspolisen till Nyheter24.

Om det inte ska bli en trend att friskolor används för den här typen av kriminell verksamhet är kraven stora på myndigheterna. Det handlar om Skolverket, Skolinspektionen - och kommunerna. Polisen kan ingripa först efter att brottet begåtts.

– Tillsynfrågan är utanför oss. Det är klart att vi helst skulle ha en situation där det inte behöver gå så långt att vi blir inkopplade, säger Kronqvist.