Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stort polistillslag mot vänsterextremister

- 19/11/2013, 07:44 -
Ska ha slagit till mot medlemmar ur Revolutionära Fronten.
1 av 4

Ska ha slagit till mot medlemmar ur Revolutionära Fronten.

Faksimil Youtube

Tillslagen ska ha skett på 13 adresser i Eskilstuna och Stockholm.
2 av 4

Tillslagen ska ha skett på 13 adresser i Eskilstuna och Stockholm.

Faksimil Youtube

Revolutionära Fronten misstänks ligga bakom ett stort antal politiskt motiverade attacker.
3 av 4

Revolutionära Fronten misstänks ligga bakom ett stort antal politiskt motiverade attacker.

Faksimil Youtube

Polisen operation går under namnet "Projekt Eskil".
4 av 4

Polisen operation går under namnet "Projekt Eskil".

Faksimil Youtube

Under tisdagsmorgonen slog polisen till mot tretton olika adresser i Eskilstuna och Stockholm som en del av "Projekt Eskil". Ett flertal personer med koppling till Revolutionära Fronten ska ha gripits.

ESKILSTUNA. Tidigare har polisen haft mycket svårt att stoppa medlemmar från den vänsterextrema grupperingen Revolutionära Fronten som bland annat varit mycket aktiva i Mälardalen.

– Det är svårt att få någon dömd. Det handlar om oerhört grova bort som innebär en stor fara för den som utsatts för dem. Men det är svårt med bevis, har Daniel Lindström på Västmanlandspolisens kriminalunderrättelsetjänst (KUT) tidigare sagt till Nyheter24.

"Projekt Eskil"

Men tidigt på tisdagsmorgonen slog polisen ändå till på inte mindre än 13 olika platser i Stockholm och Eskilstuna, skriver Eskilstuna-Kuriren. Enligt tidningen ska polisen, under vad som döpts till "Projekt Eskil", bland annat ha gripit ett okänt antal personer med koppling till just Revolutionära Fronten.

– Vi är mitt uppe i det här nu. Vi har gått in i ett antal lägenheter i bland annat Eskilstuna och jobbar nu utifrån det, säger en icke namngiven polis till Eskilstuna-Kuriren.

Från Sörmlandspolisens håll bekräftar man nu att ett ingripande har gjorts.

– Vi har ingripit mot 8-10 adresser runt om i Mälardalen och ned till Göteborg, säger Fredrik Hedlund från Sömlandspolisen till Nyheter24, och bekräftar att det bland annat handlar om personer med koppling till Revolutionära Fronten:

– Vi har ett antal personer anhållna i sin frånvaro och några i förvar. Sen har vi massor av material att analysera så vi har att göra.

Ingripanden även i Stockholm

Även i Stockholm har man från polisens sida gjort ingripanden.

– Vi har slagit till på flera olika platser, säger Towe Hägg vid polisens länskommunikationscentral till Nyheter24.

Hon vill dock inte kommentera gripanden eller om de gripna tillhör någon känd organisation.

– Vi utreder inga grupperingar utan brottsmisstankar, säger Hägg.

Bland annat utreder polisen en grov misshandel som är begången den 14 september, samma dag som kravaller uppstod då nazistiska Svenskarnas Parti demonstrerade i Stockholm.

Gruppen misstänks för att ha legat bakom minst ett 30-tal politiska attacker runt om i Mälardalen. Bland annat misstänks medlemmar ur grupperingen för att ha attackerat en meningsmotståndare efter att ha beväpnat sig med släggor och vid ett annat tillfälle attackerade man en ung kvinna i Västerås. Dörren till hennes lägenhet fick ta emot ett flertal yxhugg och en skumsläckare ska ha tömts in genom dörrens brevinkast.

"Tror oss veta vilka de är"

Anledningen till den attacken ska ha varit att kvinnan tidigare haft ett förhållande med en person i högerkretsar.

– Vi tror oss veta vilka det är som utför de här sakerna, en grupp på mellan fem och tio personer, sa Daniel Lindström till Nyheter24 då.