Så många har dödats i Sverige i år

- 20/10/2015, 08:08 -
Det gängrelaterade dödandet har ökat.
1 av 4

Det gängrelaterade dödandet har ökat.

TT Bild

Och 2015 ser ut att bli ett sämre år än förra.
2 av 4

Och 2015 ser ut att bli ett sämre år än förra.

TT bild

Vanligast är gängrelaterat dödligt våld.
3 av 4

Vanligast är gängrelaterat dödligt våld.

Bertil Ericson/TT

Samt våld i nära relationer.
4 av 4

Samt våld i nära relationer.

TT

Det dödliga våldet ser ut att öka i år, jämfört med förra året. Samtidigt hör det fortfarande till ovanligheten att människor mördas "slumpmässigt" på gatan.

Mellan 1 januari och 30 september i år har omkring 85 personer avlidit till följd av dödligt våld i Sverige. Det visar en kartläggning som DN har gjort. 57 av de dödade personerna är män, 24 är kvinnor och 4 är små barn.

DN har samlat in uppgifter från media, polis och rättsväsende, men då alla fall inte är klarlagda kan siffrorna komma att ändras något. Det verkar oavsett som att det dödliga våldet ökar, då Brå under hela 2014 rapporterade om totalt 87 fall.


Bildkälla: TT Bild

Något som står helt klart är att fler människor än tidigare dödats i skjutningar – vilket förklaras av att kriminella gänguppgörelser blivit vanligare.

– Vi har sett att dödligt våld på grund av uppgörelser inom kriminella kretsar ökar, medan andra typer av dödligt våld minskar, exempelvis alkoholrelaterat våld, säger Sven Granath, utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå, till DN.

Jämfört med 1990-talet har det dödliga våldet ändå minskat. Under de senaste tio åren sticker 2007 ut, med 111 fall, och 2012 med låga 69 fall rapporterade.


Bildkälla: TT Bild

Det vanligaste är att kvinnor och barn mördas av närstående, medan män ofta faller offer för uppgörelser i kriminella gäng. Att "vem som helst" mördas ute på gatan eller samhället är fortfarande ovanligt.