Förändringen ska gälla från och med på fredag.
— Det är från dessa konton som gasen kommer att betalas från och med den 1 april. Om sådana betalningar inte görs kommer vi betrakta det som att kunden inte har fullgjort sina skyldigheter, säger Putin.
Om de nya ryska kraven följs kommer Ryssland fortsätta leverera naturgas enligt avtalade volymer och priser, tillägger han.
I ett dekret som publicerats pekas banken Gazprombank ut som den bank där gaskunderna måste skaffa ett rubelkonto.
Krisplanerar
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire kommenterar situationen efter att ha träffat sin tyske motpart Robert Habeck i Berlin.
— Det kan bli så att det i morgon inte längre finns någon rysk gas. Det är vårt jobb att förbereda oss för de här situationerna och det är det vi gör nu, säger Le Maire.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz vidhåller att betalningar för rysk gas kan ske i euro eller dollar, efter att ha granskat avtalen på nytt.
— Jag var tydlig i mitt samtal med den ryske presidenten att det är så det kommer fortsätta. Vad han har för tankar om vad som ska hända är något vi ska titta närmare på. Oavsett, de företag som vill betala i euro kan och kommer att fortsätta göra det, säger Scholz på en presskonferens.
Ska växlas i Ryssland
Det var i onsdags kväll som Scholz och Putin hade ett samtal, där Putin enligt den tyska regeringen mjukat upp sitt ultimatum om vad som gäller för rysk naturgas i rubel.
Putin ska ha sagt att europeiska köpare kan fortsätta betala för den ryska gasen med euro till Gazprombank, som i sin tur kan växla in pengarna mot rubel.
Italiens premiärminister Mario Draghi sade tidigare under torsdagen att det senaste beskedet från Ryssland är att kravet på omväxling till rubel nu ska ske i Ryssland.
G7: Kontraktsbrott
G7-länderna har enhälligt avvisat Putins tidigare krav på rubel för rysk gas och i Tyskland – ett av EU-länderna med störst beroende av rysk gas – har en krisplan aktiverats som i ett senare skede kan innebära ransonering och industriella nedstängningar.
Putin lanserade förslaget om att kräva rubel för rysk gas förra veckan. Det är riktat mot vad han beskriver som 48 "fientligt sinnade" länder, däribland storkonsumenter i EU. Kravet har avvisats från bland annat tysk sida då merparten av befintliga leveransavtal pekar ut euro som betalningsmedel.
Men enligt Putins talesman Dmitrij Peskov krävs det inga justeringar i befintliga kontrakt för att genomföra Putins krav, vare sig av valutan eller andra villkor som priser, volymer och leveranstider.
— I vilket fall, de skulle bara behöva köpa rubel med den valuta som gäller i leveransavtalet, säger Peskov.