Hamnarbetarförbundet lägger ett nytt varsel om blockad av ryska fartyg. Arkivbild.
Hamnarbetarförbundet lägger ett nytt varsel om blockad av ryska fartyg. Arkivbild. - Foto: TT

Hamnarbetarna varslar om ny blockad

Den senaste blockaden avslutades i förtid efter en uppgörelse med arbetsgivarsidan.Men nu lägger Hamnarbetarförbundet ett nytt varsel om blockad av ryska fartyg samt sjötrafik till och från Ryssland.


Fakta: Sanktioner och blockader mot sjöfarten

Hamnarbetarförbundet varslade den 17 mars om sympatiåtgärder för sina kollegor i Ukraina.

Den 19 mars tackade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Hamnarbetarförbundet i ett av sina tal.

Hamnarbetarförbundets blockad trädde i kraft den 28 mars.

Den 30 mars varslade Transportarbetareförbundet om blockad från den 1 maj till och med den 31 maj.

Den 5 april kom EU överens om att bland annat inkludera ryska fartyg i det femte sanktionspaketet med anledning av Rysslands krig mot Ukraina.

Från och med den 16 april tas ryskflaggade fartyg inte längre emot i EU-hamnar. Sanktionerna gäller också fartyg som flaggat om efter den 24 februari. EU:s sanktioner undantar dock visst gods.

Den 3 maj framkom att Sveriges Hamnar stämmer Hamnarbetarförbundet för blockaden, som arbetsgivarorganisationen anser är olovlig.

Den 6 maj enades parterna utan förhandling i Arbetsdomstolen. Sveriges Hamnar drog tillbaka stämningen, i gengäld tidsbegränsade Hamnarbetarförbundet sitt varsel.

13 maj: Vid midnatt natten till lördagen avslutades Hamnarbetarförbundets blockad.

17 maj: Hamnarbetarförbundet varslar om en ny blockad, som ska gälla från den 26 maj till den 26 juni.

Den ryska fartygstrafiken till Sverige har mer eller mindre upphört under våren, sedan både Hamnarbetarförbundet och Transportarbetarförbundet lagt varsel om blockader och EU dessutom infört vissa sanktioner.

Hamnarbetarförbundets blockad tog slut vid midnatt i fredags. Nu varslar förbundet om en ny, som ska börja den 26 maj och pågå en månad.

Blockaden ska omfatta alla ryskägda, ryskflaggade och ryskkontrollerade fartyg samt alla fartyg som är på väg till eller från Ryssland.

Blev stämda

"Vi har sett en tydlig nedåtgående trend för svensk handel med Ryssland sedan vår första blockad inleddes i mars, men tyvärr finns fortfarande enskilda företag i Sverige som vill fortsätta handla med Ryssland under det här vansinniga anfallskriget", säger Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg i ett pressmeddelande.

Förbundets första blockad började att gälla den 28 mars men kritiserades hårt av Sveriges Hamnar, som stämde fackförbundet.

"Känner ett ansvar"

Till slut enades parterna dock i stället om att Hamnarbetarförbundets blockad skulle tidsbegränsas till och med den 13 maj. Men redan då aviserade förbundet att det skulle kunna komma nya varsel.

Nu har förbundsstyrelsen ställt sig bakom en ny blockad på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

"Varken regering eller riksdag har än så länge vidtagit några mer långtgående åtgärder än EU:s närmast verkningslösa sanktionspaket för hamnarna, så vi känner ett ansvar att fortsätta göra vad vi kan", säger Martin Berg.

Transports blockad, som trädde i kraft den 1 maj, pågår till den 31 maj.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.