Vilka kan gynnas av inflationen?
Vilka kan gynnas av inflationen? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Jessica Gow/TT

Experten: Här är vinnarna och förlorarna i inflationstider

För att få bukt med den höga inflationen har Riksbanken höjt styrräntan och fler höjningar är att vänta. Men vilka kommer att gå vinnande ur det rådande ekonomiska läget – och vilka drabbas särskilt hårt? Nyheter24 frågade nationalekonomen Roine Vestman.


Riksbanken höjde styrräntan från 0 procent till 0,25 procent i slutet av april och så sent som den 31 maj varnade riksbankschefen Stefan Ingves för att det inte är uteslutet med en dubbelhöjning – alltså en ökning med ytterligare 0,50 procent, framöver.

Detta för att motverka den rådande inflationen.

Här kan du läsa mer om vad Stefan Ingves sa om kommande räntehöjningar.

Nationalekonomen: "Gynnas"

Enligt Roine Vestman, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet, kommer människor att drabbas olika mycket av inflationen och Riksbankens räntehöjningar. Faktum är att vissa till och med kan gå vinnande ur situationen.

– De som gynnas är främst de som har stora lån med bunden ränta. Om bostadspriserna faller kommer många hushåll som vill flytta uppåt, till något större eller dyrare, att gynnas. Detta förutsatt att de fortfarande har tillräcklig kontantinsats, säger han till Nyheter24.

Vilka är det då som kommer att drabbas extra hårt av den inflationen?

– De som är särskilt beroende varor och tjänster som stiger i pris. Och de med stora lån till rörlig ränta, konstaterar Vestman.

Läs vad experterna säger om rörlig eller bunden boränta här.

/