Funderar du på att ge dig ut på bostadsmarknaden?
Funderar du på att ge dig ut på bostadsmarknaden? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Tomas Oneborg/SvD/TT

Så ska du tänka kring att ge dig ut på bostadsmarknaden nu

Inflationen är högre än på flera decennier och räntorna stiger. Hur ska man då tänka kring att ge sig ut på bostadsmarknaden? Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet, gav sitt tips till Nyheter24.


Det var i slutet av april som Riksbanken höjde styrräntan med 0,25 procent för att motverka den stigande inflationen, vilken märkts av på både drivmedelspriser och matkostnader. 

Samtidigt flaggade man också för fler räntehöjningar framöver.

"Prognosen är att räntan kommer att höjas ytterligare två till tre gånger i år och att den ligger något under 2 procent i slutet av den treåriga prognosperioden", skrev banken då i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om vad riksbankschefen Stefan Ingves sagt om framtida höjningar av styrräntan.

Kan man köpa bostad i inflationstider?

Att styrräntan steg till 0,25 procent har även gjort att bolåneräntorna skjutit i höjden och många har ställt sig frågan om det är läge att binda sina bolån. Läs mer här om vad experterna säger kring rörlig eller bunden bolåneränta.

Men det finns ju också de som, sedan en tid tillbaka, gjort sig redo för att köpa bostad. Men är det en bra idé, eller är det klokare att vänta och spara? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

 – Jag brukar säga som så att om man behöver köpa en bostad så ska man köpa en bostad. Vi köper för att bo, inte för att spekulera eller försöka tajma marknaden, säger Bratt, men tillägger vidare:

– Med det sagt kan det vara så att priserna är lite lägre längre fram i takt med att Riksbanken höjt räntan mer.

Här kan du läsa om sparfällan som du bör undvika – än mer i inflationstider.

/
/