Hur ska man tänka kring sparande under inflationstider?
Hur ska man tänka kring sparande under inflationstider? - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sparekonomen: Här är fällan du bör undvika under inflationen

Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan början av 1990-talet. Med skenande kostnader är det många hushåll som nu börjat spara, men enligt sparekonomen Frida Bratt, verksam vid Nordnet, finns det en fälla som man bör se upp för.


Under de senaste månaderna har svenskarna fått vänja sig vid allt högre priser – både vid pumpen, i matbutiken och på elmarknaden. 

Inflationen i Sverige är nämligen på den högsta nivån på flera decennier. Här kan du läsa om vad inflation egentligen innebär och dess effekter.

Inflationen gör svenskarnas liv dyrare

Samtidigt har Riksbanken, med chefen Stefan Ingves i spetsen, flaggat för att styrräntan – som redan höjts med 0,25 procent, kommer att behöva höjas ännu mer för att motverka inflationen. Läs mer om framtida räntehöjningar här.

Enligt Ingves kommer räntehöjningarna påverka många svenska hushåll.

– Samtidigt har vi och Finansinspektionen tjatat i åratal om att det är viktigt med den så kallade ”kvar att leva på”-kalkylen. Att det är viktigt med en marginal. Annars blir det bekymmersamt, har han tidigare sagt i SVT

Ekonomen: Undvik detta när du sparar 

Det är med andra ord en god idé att börja spara, men det finns också fällor att passa sig för när man sparar i inflationstider. En fälla som man ska undvika är, enligt Frida Bratt som är sparekonom hos Nordnet, att spara långsiktigt på sparkonton.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

– I dagens läge har vi noll eller väldigt låg ränta på vanliga sparkonton. Det kan kännas som att ett sparkonto är en trygg investering men faktum är att med hänsyn tagen till den inflation vi har så är pengarna i praktiken placerade till minusränta, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Värdet på sparpengarna urholkas helt enkelt över tid. Sparkontot passar för kortsiktigt sparande, som en buffert. Men långsiktigt sparande, pengar du inte behöver ha förrän om flera år, trivs bäst där de får chans att växa. Och det är i aktiefonder eller i aktier. 

Här kan du läsa om vad experterna säger om rörlig respektive bunden bolåneränta.

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!