Vad kan man förhandla om under inflationen?
Vad kan man förhandla om under inflationen? - Foto: Pexels och Henrik Montgomery/TT

Sparchanserna du inte får missa under inflationen: "Viktigare"

Inflationen stiger och vardagen blir dyrare för många svenskar. Men det finns faktiskt flera förhandlingsmöjligheter och knep man kan ta till för att spara lite extra pengar i det rådande ekonomiska läget.


Det var i mitten av juni som Statistiska centralbyrån, SCB, konstaterade att inflationen stigit till hela 7,2 procent under maj. Läs mer om inflationsbeskedet här.

Den höga inflationen har lett till att Riksbanken höjt styrräntan och värre lär det bli framöver – något som många svenskar nu försöker förbereda sig på.

Här kan du läsa om det fula knepet du bör vara uppmärksam på när du handlar.

Tipset: Förhandla med bank och försäkringsbolag

För Nyheter24 berättar Frida Bratt, som är sparekonom hos Nordnet, att det finns flera förhandlingsmöjligheter man kan ta fasta på för att spara pengar i dessa tider.

– Att förhandla bolåneräntan nu blir ännu viktigare när räntekostnaderna ökar, så man inte betalar för mycket i onödan, säger hon och fortsätter:

– Man bör också se över sina försäkringar, vilket kanske inte är banken utan försäkringsbolaget, men ibland är ju detta samma spelare. Att vara överförsäkrad kostar och är onödigt. 

Läs här vad experterna sagt om rörlig eller bunden ränta på bolånen.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Vilka fonder ska man spara i?

Men när man väl sparar sina pengar finns det andra aspekter att ta i beaktande.

– Man bör som alltid hålla koll på att inte sparandet rinner iväg i onödigt höga avgifter. En hög fondavgift lönar sig sällan över tid. Ha billiga indexfonder som grund i sparandet, och sedan kan man toppa med någon dyrare mer speciell fond om man vill, säger Frida Bratt och avslutar:

– Se till att din bank har bra tjänster, appar med mera som gör det lätt att göra en budget och få koll på utgifterna.

Här kan du läsa om fällan du bör undvika under inflationen.

/
/