Företag inom besöksnäringen, som hotell och restauranger, har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan. Arkivbild.
Företag inom besöksnäringen, som hotell och restauranger, har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan. Arkivbild. - Foto: TT

Personalbrist får företag att skala ner

Nästan var tredje företag tvingas skala ner på grund av personalbrist, visar en ny undersökning.Vi ser att läget är allvarligt, uppger Svenskt Näringsliv.


Företagens rekryteringsbehov

Svenskt näringslivs undersökning bygger på svar på frågor om rekryteringsbehov från närmare 4 000 företag.

Majoriteten av de tillfrågade företagen inom alla branscher har ett lika stort rekryteringsbehov nu som för sex månader sedan. Inom besöksnäringen däremot, svarar 55 procent av de tillfrågade företagen att de har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan.

41 procent av företagen upplever att det blivit svårare att hitta personal med rätt kompetens det senaste halvåret. Besöksnäringen och transportbranschen sticker ut med 72 respektive 51 procent som uppger att det har blivit svårare.

Nästan var tredje företag uppger att de tvingats ställa in eller dra ner på verksamhet på grund av kompetens- eller personalbrist. Läget är värst inom besöksnäringen (43 procent) och byggbranschen (42 procent).

Källa: Svenskt Näringsliv

Redan tidigare i år uppgav sju av tio företag för Svenskt Näringsliv att de hade det svårt att hitta rätt kompetens i rätt tid. Nu visar en ny undersökning att problemet kvarstår och att det på vissa håll blivit värre.

— Det drabbar egentligen företag oavsett bransch, men vissa sektorer ser en extra stor utmaning just nu, säger Mia Bernhardsen, chef för kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv.

Fortfarande kock-brist

55 procent av företagen inom besöksnäringen har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan. Något som till viss del kan förklaras av personalbehovet under sommarsäsongen.

Svårast att hitta är utbildade kockar och hotell- och kökspersonal.

— De personer vi möter nu när vi har semester helt enkelt, säger Bernhardsen.

Även inom transport- och industrisektorn har rekryteringsbehovet ökat. Transportsektorn har genomgått en omfattande teknisk utveckling och en omställning till mer hållbara transporter. Effekten av det blir att personal med ny kompetens behövs.

Följdproblem

Bristen inom transportsektorn kan även skapa problem på flera andra områden, säger Bernhardsen.

— Funkar inte transporterna och logistiken i transportsektorn så påverkar det även andra sektorer. Varor i hyllorna eller leveranser till både industrin och handeln.

Nästan var tredje företag i undersökningen uppger att de tvingats tacka nej till uppdrag, att planerad expansion uteblivit eller att de fått dra ner på produktionen på grund av personalbrist.

Och det är ett brett spann av yrkesgrupper som just nu är svåra att rekrytera. Exempel på dessa är underhållstekniker, elkraftsmontörer, bagare, veterinärer, lastbilschaufförer och fordonstekniker, säger hon.

— Det är det här som är det stora tillväxthindret just nu och vi ser att läget är allvarligt.

Praktiska utbildningar

Generellt sett är efterfrågan stor på praktiskt yrkeskunnande och det är ett ökat intresse för dessa utbildningar som bland annat behövs för att man ska få bukt med kompetensbristen, säger Bernhardsen.

— Vi skulle gärna se att fler väljer praktiska yrkesutbildningar, de traditionella yrkesutbildningar som finns, de är i många fall en dörröppnare till arbetsmarknaden.

Andelen som läser yrkesprogram i dag är 30 procent. Framöver skulle 40 procent av en årskull behöva ta examen från ett yrkesprogram, enligt Svenskt Näringsliv.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.