Förhandla bolåneräntan med banken? Då finns det en viktig fråga att ställa!
Förhandla bolåneräntan med banken? Då finns det en viktig fråga att ställa! - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Jonas Ekströmer/TT

Viktiga frågan du bör ställa när du förhandlar med banken

En höjd styrränta har lett till att även bolåneräntorna dragit iväg till betydligt högre nivåer än tidigare. För den som har planer på att förhandla med banken om boräntan finns det en fråga som är särskilt viktig att ställa, enligt Konsumenternas.


Inflationen har nått den högsta nivån sedan tidigt 1990-tal och som ett led i att stävja utvecklingen har Riksbanken höjt styrräntan

Med det följer också höjda bolåneräntor – något som slår hårt mot de svenska hushållen.

Här kan du läsa om utgiften som kan vara värd att vara försiktig med under inflationen.

Frågan du bör ställa om du förhandlar om bolåneräntan

Många svenskar försöker nu förhandla om sina bolåneräntor med banken och vid dessa förhandlingar finns det en fråga som kan vara viktig att ställa.

Enligt sajten Konsumenternas.se, vilken sammanställer information och råd från Konsumenternas Bank- och finansbyrå såväl som Konsumenternas Försäkringsbyrå, bör man alltid fråga huruvida förhandlingarna handlar om räntesatsen eller ränterabatten.

Många konsumenter har nämligen tagit kontakt med Konsumenternas Bank- och finansbyrå eftersom de fått en högre ränta än vad de trott efter förhandlingar med banken. 

Anledningen? En miss i kommunikationen där konsumenterna upplever att de kommit överens med banken om en viss räntesats som banken då ska stå fast vid, medan banken menar på att man förhandlat om en ränterabatt på den ränta som gäller när utbetalningen börjar ske eller när lånet blir bundet.

Därför är det, enligt Konsumenternas.se, av stor vikt att 1. veta om förhandlingen gäller räntesats eller ränterabatt och 2. fråga om överenskommelsen är bindande – och att i så fall begära ett skriftligt löfte. 

Här kan du läsa om hur du ska tänka när du löneförhandlar under inflationen.

/
/