Planerar du att renovera under inflationen?
Planerar du att renovera under inflationen? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Renovera under inflationen? Så ska du tänka!

Hur ska man egentligen tänka om man haft planer på att renovera, samtidigt som inflationen i Sverige stigit till den högsta nivån sedan 1991? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.


7,2 procent. Så hög var inflationen i Sverige under maj och för att motverka detta väntas Riksbanken höja styrräntan ytterligare den 30 juni. Läs om 6 misstag du ska undvika under inflationen här.

Allt fler svenskar ser därför över sin privatekonomi för att skapa sig en marginal. 

Här kan du läsa om hur du sparar pengar allra snabbast.

Renovera under inflationen? Så ska du tänka!

Samtidigt finns det också de som, sedan innan inflationen nådde den höga nivå den är på idag, haft planer på att renovera. Men är det verkligen en god idé med tanke på hur det ekonomiska läget ser ut? 

Enligt Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet, finns det anledning att vara lite försiktig om man går i renoveringstankar.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

– Man behöver vara medveten om att byggvaror, och särskilt trävaror, tillhör de varor som har ökat väldigt mycket i pris. Det har berott på hög efterfrågan globalt, materialbrist, dyr frakt, med mera, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det har gjort att det även kan uppstå en osäkerhet om slutligt pris om du anlitar hantverkare, och att byggen drar ut på tiden om hantverkaren inte får tag i material. För sin egen skull är det därför bra att ha både marginal och framförhållning.  

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.