Ekonomernas spartips för att maxa semesterkassan
Ekonomerna varnar för ett visst vanligt misstag. - Foto: Johansen, Erik/TT och Jessica Gow/TT

Så maxar du semesterkassan – dyra misstaget

I sommar kommer plånböckerna blöda mer än vanligt när inflationen är rekordhög. Men det finns vissa sätt som gör att semesterkassan kommer räcka betydligt längre.


Äntligen är sommaren här och många ser fram emot att få slappna av under ledigheten. Men på den ekonomiska himlen hopar sig mörka moln när inflationen är den högsta på flera decennier. 

Här kan du läsa om dyra turistfällan att undvika

Så sparar du pengar under semestern – när inflationen rusar

För att inte semesterkassan ska springa iväg rekommenderar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, att bland annat ta till vara på det man redan har. 

– Använd det du redan har. Hyr ut din bostad medan du själv är på semester eller byt mot någon annans under några semesterveckor, säger hon till Dagens Industri. 

Ekonomerna varnar – dyra misstaget att undvika på semestern

Hon rekommenderar även att låta bilen stå då drivmedelspriserna är så höga, samt att utnyttja allemansrätten till fullo. Dessutom är det betydligt billigare att bo i tält och laga mat i det fria, än att hyra ett hus och äta på restaurang, förklarar hon. 

– Googla på gratisaktiviteter på resmålen. Och ta med matsäck till stranden och en dricka i väskan för att inte alltid äta ute. Då räcker semesterkassan betydligt längre. 

Samtliga privatekonomer som tidningen pratat med varnar för att semestra på kredit. Det kommer svida att sedan behöva betala för semestern när de kallare månaderna kommer. 

– Var försiktig med kreditkortet och håll koll på när fakturan ska betalas för att slippa avbetalningar och räntekostnader”, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, till DI

/