LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild
LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild - Foto: TT

Nu kommer den höjda garantipensionen

På torsdag kommer den första pensionsutbetalningen där höjningen av garantipensionen från i juni ingår.Totalt är det ungefär en miljon pensionärer som får en höjd pension med upp till tusen kronor, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff.


— Tre av fyra som får höjd pension är kvinnor, tillägger han.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som också är med på pressträffen kallar höjningarna av pensionen – som kommer samtidigt som bostadstillägget höjs – för efterlängtat.

— Det är mycket pengar för de som har låga pensioner, säger hon.

För en ensamstående pensionär som bara har garantipension höjs ersättningen före skatt till 9 781 kronor, från tidigare 8 779 kronor. Höjningen av bostadstillägget uppgår till minst 300 kronor per månad för ensamstående och 150 kronor per månad för sammanboende.

Förslaget klubbades i riksdagen med minsta möjliga marginal. Den partilösa ledamoten, tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, fällde till slut den avgörande rösten när frågan avgjordes.

Från oppositionen har höjningen av garantipensionen bland annat kritiserats för att detta gör att skillnaden i pensionsersättning för de som jobbat och de som inte har jobbat har blivit för liten.

TT