Nyheter24 frågade Lyxfällans programledare Magdalena Kowalczyk om hennes bästa sparknep.
Nyheter24 frågade Lyxfällans programledare Magdalena Kowalczyk om hennes bästa sparknep. - Foto: Jessica Gow/TT och Nyheter24

Lyxfällan-Magdalenas superenkla spartips – som kan rädda din ekonomi

Den senaste tidens rusande inflation, räntehöjningar och höjda priser har gjort att de allra flesta behöver se över sin privatekonomi. Nyheter24 passade därför på att fråga Lyxfällan-experten Magdalena Kowalczyk om hennes bästa sparknep.


TV3:s långkörare Lyxfällan har sänts i över 15 år och på senare år har ekonomen Magdalena Kowalczyk varit en av programledarna. I programmet åker hon hem till deltagare över hela Sverige, och hjälper dem ur ekonomisk knipa. 

Här kan du läsa mer om när Magdalena Kowalczyk hjälpte Andreas i senaste säsongen av Lyxfällan

Lyxfällan-experten Magdalena Kowalczyks bästa tips för att spara pengar

Just nu famlar många i ett ekonomiskt mörker, kantat av allt från höjda matpriser och räntehöjningar till rysliga elräkningar. 

Och vem har egentligen bättre koll på alla snordyra fällor än just en Lyxfällan-expert? Nyheter24 tog därför hjälp av programledare Magdalena Kowalczyk för att ta reda på vilka spartips som kan skona din plånbok inför den dyra vintern. 

– Det är så enkelt som att faktiskt se över vad som egentligen är nödvändigt i vardagen. Vi har levt länge med billig el och ganska billig mat så vi är vana vid att alltid kunna unna oss alla abonnemang som vi vill ha för olika nöjestjänster. Vi är vana att unna oss en ny klocka, eller en ny höstjacka som vi vill ha, förklarar Kowalczyk.

I Lyxfällan får deltagarna hjälp att reda ut sina ekonomiska knipor. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Magdalena Kowalczyk: "Det handlar inte om att leva snålt"

Hon menar att man istället måste rannsaka sig själv och fråga sig om man verkligen behöver allt som man vill ha. Oundvikligen kommer man komma fram till att man inte gör det, och bör i nästa steg fundera över vad man faktiskt har råd med. 

– Eftersom man då förmodligen kommer komma fram till att man inte har råd med precis allt som man är van vid att konsumera får man göra en prioritering. Är den där nya höstjackan viktigare? Eller är semestern nästa sommar viktigare? Eller att ha diverse streamingtjänster? Utifrån det får man välja, säger Lyxfällan-experten och tillägger:

– Det handlar inte om att leva snålt, utan om att tänka över allt man faktiskt unnar sig. 

Magdalena Kowalczyk programleder Lyxfällan tillsammans med Magnus Hedberg. Foto: Christine Olsson/TT

Lyxfällan-programledaren om dyra misstaget: "Mycket stålar"

Ett vanligt misstag, som i längden kan stå dig dyrt, menar Kowalczyk är de småutgifter som man lätt glömmer bort. Det kan exempelvis röra sig om att man har olika sorters abonnemang som tickar på utan att man behöver göra något aktivt. 

– Det är jättelätt att missa det och inte se var de pengarna tar vägen. Det är många obetänksamma hundralappar här och där som inte känns som så mycket under en vecka, men som blir mycket stålar på totalen, förklarar Magdalena Kowalczyk för Nyheter24 och tillägger: 

– En annan sak är små vardagsvanor som man har. Man kanske tar en sportdryck på väg till gymmet, man kanske tar en kaffe på vägen för att det är lite mysigt, man kanske äter lunch ute med kompisarna varje dag. 

Hör Magdalena Kowalczyk berätta mer i spelaren ovan.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.