Stockholm

Volvo föll hårt på börsen

Storbankerna gick upp, men börsen som helhet gick ned. Arkivbild.
Storbankerna gick upp, men börsen som helhet gick ned. Arkivbild. Foto: TT

En räntehöjning av Europeiska centralbanken och stark tillväxt i USA gav inget utslag på Stockholmsbörsen, där det breda OMXS-indexet backade 0,3 procent på torsdagen.Stor förlorare i rapportfloden var biltillverkaren Volvo Cars.


Onsdagens nedgång för teknikaktier på den amerikanska börsen gav eko i Stockholm.

På torsdagseftermiddagen kom tunga siffror, men de gav inget särskilt utslag i aktiekurserna, möjligtvis svagt upp. ECB höjde styrräntan som väntat med 0,75 procentenheter och från USA kom nya BNP-siffror som visade att tillväxten landade på 2,6 procent, något starkare än väntat.

Dagen var proppfull med kvartalsrapporter från en rad börsbolag. Bland dem som utmärkte sig fanns Volvo Cars, vars vinst inte nådde upp till analytikernas prognoser. Aktien föll 5,0 procent.

SBB fick däremot tummen upp för sitt beslut att utvärdera en uppdelning av fastighetsbolaget, och aktien steg 7,1 procent. Mjukpappersbolaget Essity lyfte också efter morgonens rapport, upp 3,9 procent, medan mätteknikbolaget Hexagons resultat var en besvikelse och aktien backade 3,4 procent.

Bankaktierna vände upp efter onsdagens kräftgång. Att Danske Bank räknar med en smäll på över 20 miljarder kronor för penningtvättsskandalen i Estland tolkades som positivt – att det inte ser ut att bli ännu värre. Danske-aktien steg över 12 procent på Köpenhamnsbörsen. Swedbank, som också riskerar böter för ungefär samma sak, lyfte 2,1 procent i Stockholm.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. CAC 40-index i Paris tappade 0,5 procent, medan DAX-index i Frankfurt steg 0,1 procent och FTSE-index i London ökade 0,3 procent.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.