Priserna på bostadsrätter steg i Storstockholm i oktober. Här ett bostadshus i Solna.
Priserna på bostadsrätter steg i Storstockholm i oktober. Här ett bostadshus i Solna. - Foto: TT

Trendbrott för bostadspriser i Storstockholm

Efter månader med nedgångar på bostadsmarknaden kan ett trendbrott nu skönjas.I oktober gick priserna på bostadsrätter i Storstockholm upp med 2 procent.En förklaring är att köpare och säljare har kommit närmare varandra, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.


Fakta: Bostadspriserna i oktober

Prisförändringar på bostadsrätter de senaste 1, 3 respektive 12 månaderna:

Riket: ± 0%, - 3%, - 6%

Centrala Stockholm: - 1%, - 5%, - 6%

Storstockholm: + 2%, - 2%, - 6%

Centrala Göteborg: - 2%, - 7%, - 9%

Storgöteborg: - 2%, - 6%, - 8%

Centrala Malmö: ± 0%, - 4%, - 3%

Stormalmö: ±0%, - 3%,- 3%

Prisförändring på villor de senaste 1, 3 respektive 12 månaderna:

Riket: - 2%, - 6%, - 5%

Storstockholm: - 2%, - 8%, - 8%

Storgöteborg: - 2%, - 8%, - 9%

Stormalmö: - 2%, - 8%,- 10%

Fritidshus de senaste 12 månaderna:

Riket: + 1%

Källa: Svensk Mäklarstatistik

När Svensk Mäklarstatistik presenterar siffror för bostadsförsäljningen i oktober står det klart att priserna fortsätter att sjunka på de flesta håll.

Men det finns också undantag. Ett sådant är Storstockholm där priserna på bostadsrätter i stället steg med 2 procent jämfört med månaden innan.

När bostadsmarknaden svänger, både uppåt och nedåt, så börjar jakten på en ny jämviktsnivå.

Enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, är uppgången i Stockholms län ett tecken på att vi börjar närma oss en sådan.

Ned i centrala Stockholm

— Det vi ser i Storstockholm nu är en tydlig trend i den meningen att efter flera månaders kraftiga nedgångar har det nu inte bara planat ut, utan vi ser även en uppgång. Man ska inte övertolka en enskild månad, men det är absolut ett trendbrott, säger han.

Samma trend syns inte i centrala Stockholm. Där gick priserna på bostadsrätter i stället ned med en procent jämfört med september. Enligt Per-Arne Sandegren rör det sig dock om en lägre nedgångstakt än tidigare.

Trenden i Storstockholm är enligt Per-Anders Sandegren extra intressant eftersom det är på den marknaden som förändringar brukar synas först. Det är för att de som bor i Stockholm är mer räntekänsliga och lägger en större del av sin lön på boendet, jämfört med i andra delar av landet. Sett till totalt antal försäljningar av bostadsrätter i landet står också Storstockholm för 40 procent av försäljningarna.

Stilla i Malmö

Samma pristrend syns däremot inte i Göteborg. Där sjönk priserna på bostadsrätter med två procent både i centrala delarna av staden och i hela storstadsområdet. I Malmö stod priserna stilla.

Inte heller när det kommer till villor syns någon uppgång. I samtliga storstadsområden sjönk villapriserna med två procent.

En annan trend som varit tydlig en längre tid är att antalet affärer minskar.

Under oktober såldes 8 800 bostadsrätter totalt, jämfört med 12 400 samma månad förra året. För villor är motsvarande siffror 4 300 i år och 5 700 förra året.

— Det är fortsatt kraftiga nedgångar månad för månad, jämfört med förra året. Samtidigt ska man komma ihåg att 2021 var ett år då det såldes ovanligt många objekt. Skillnaden blir inte lika stor om man jämför med 2020, säger Per-Arne Sandegren.

TT
/
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.