Sam Bankman-Fried, 30, har förlorat sin förmögenhet.
Sam Bankman-Fried, 30, har förlorat sin förmögenhet. - Foto: Cointelegraph, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons och Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Kryptoentreprenören förlorade 159 miljarder – på en dag

Sam Bankman-Fried, medgrundare och vd för kryptobörsen FTX, har på några dagar förlorat hela sin förmögenhet. Det handlar om en smäll på 16 miljarder dollar, motsvarande 170 miljarder kronor, jämfört med tidigare i veckan.


Fakta: Kraftig press nedåt på bitcoin

Kryptovalutor som bitcoin har i skuggan av den akuta krisen för handelsplatsen FTX och handelshuset Alameda rasat under veckans handel. Trots ökad riskaptit på marknaden efter en oväntat låg inflationssiffra för oktober från USA ligger bitcoin kvar nära den lägsta kursen på två år i fredagens handel.

En bitcoin kostar under förmiddagen cirka 17 400 dollar. För knappt en vecka sedan kostade en bitcoin 21 300 dollar och som mest – för drygt ett år sedan – var kursen 67 700 dollar.

Andra kryptovalutor har följt med bitcoin nedåt.

Smällen mot den 30-årige kryptomogulen Sam Bankman-Fried är en av de allra största som drabbat en enskild aktör i kryptovalutornas historia. Enligt Expressen förlorade han, under en enskild dag, hela 159 miljarder kronor.

Värdet på den amerikanska handelsplattformen FTX är just nu i praktiken noll – eller 1 dollar, enligt Bloombergs miljardärsindex senaste värdering. Det kan jämföras med 8 miljarder dollar så sent som i januari.

Konkurshot och frysta tillgångar

Sam Bankman-Fried – vars förmögenhet som mest var uppe i 26 miljarder dollar – har även en andel i handelsplatsen Robinhood Markets, som på pappret är värd 500 miljoner dollar. Men Robinhood-aktierna kan inte längre räknas in som en del i hans förmögenhet, då ägandet går via handelshuset Alameda och där använts som säkerhet för att kunna ta lån.

Alameda ingår också i Bankman-Frieds kollapsade kryptoimperium, som tidigare ansetts vara en av de stabilaste platserna på kryptomarknaden att göra affärer på. Enligt Bankman-Fried ska Alameda avvecklas och han har varnat för att det kan sluta med att han ansöker om konkurs.

I Bahamas, där FTX.com har sitt säte, har tillsynsmyndigheter frusit alla tillgångar med koppling till handelsplatsen. Och i USA har handelsplatsen uppmanat sina kunder att avsluta sina affärer inför ett handelsstopp om ett par dagar.

Sam Bankman-Fried utreds av SEC

Finansmyndigheten SEC i USA har samtidigt inlett en utredning av Sam Bankman-Fried. Han misstänks för marknadsbedrägeri, enligt Bloombergs källor.

I grunden handlar problemet om en akut likviditetskris för FTX, sedan ett hål på 8 miljarder dollar uppstått i balansräkningen till följd av ett frenetiskt lånande för att rädda verksamheten.

Bankman-Fried försöker själv förhandla fram en räddningsplanka från investerare i kryptobranschen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

TT
/
USA
/