Härvan kring kryptoplattformen FTX växer. Arkivbild.
Härvan kring kryptoplattformen FTX växer. Arkivbild. - Foto: TT

Få tillgångar kvar efter kryptokrasch

De interna kontrollfunktionerna och redovisningen i den nu kraschade kryptoplattformen FTX är en katastrof, enligt John J Ray III.Hans uppdrag från konkursdomstolen är nu att rädda det som räddas kan ur spillrorna av Sam Bankman-Frieds kollapsade kryptoimperium, men det är svårt att hitta tillgångarna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Än så länge har John J Ray III och hans rådgivare – som tog över FTX för mindre än en vecka sedan – bara hittat och säkrat en bråkdel av de digitala tillgångar de trodde skulle finnas hos kryptoplattformen och i dess dotterbolag, skriver Ray i en skriftlig inlaga till konkursdomstolen.

Han summerar det som hittats hittats till kryptotillgångar för 740 miljoner dollar.

Aldrig sett något liknande

Ray berättar att han under sina 40 år som konkursförvaltare aldrig sett något liknande och säger att det helt saknas pålitlig finansiell information.

Det saknas rutiner för att hantera kontantflöden i företaget och det finns inte heller någon uppdaterad lista över bankkonton eller vilka som har tillgång till pengarna. Det saknas även dokumentation över beslut, då Bankman-Fried ofta kommunicerade via appar där meddelanden automatiskt raderas – något han också ville att anställda skulle göra.

Ray har tidigare under karriären bland annat lett likvideringen av den skandalomsusade energibjässen Enron, som gick omkull 2001.

FTX ansökte om konkursskydd i fredags förra veckan, samtidigt som grundaren Bankman-Fried avgick. Det är fortfarande oklart hur stora tillgångar koncernen hade vid konkurstillfället – den nya vd:n arbetar på en kontrollbalansräkning.

Slagit hårt mot kryptovalutor

Men det har sedan ansökan om konkursskydd rapporterats att stora belopp har försvunnit från FTX, oklart hur och till vem. Enligt Ray handlar det om överföringar på 372 miljoner dollar förra veckan, men det kan ha föregåtts av betydligt större belopp inför kraschen.

Såväl åklagare som USA:s finansmyndighet SEC har inlett en utredningar av härvan.

Kraschen har slagit hårt mot bitcoin och andra kryptovalutor. En bitcoin ligger nu kring 16 500 dollar, den lägsta nivån på över två år. Det kan jämföras med 48 000 dollar i mars och den historiska toppen på 68 000 dollar hösten 2021.

Bankman-Fried ska enligt uppgift fortfarande befinna sig på Bahamas och har hävdat att han fortfarande vill försöka gottgöra FTX-kunder som nu ser ut att ha förlorat tillgångar.

TT
/
/