Alessandro Michele under filmfestivalen i Venedig i september. Nu skils hans och modehuset Guccis vägar. Arkivbild.
Alessandro Michele under filmfestivalen i Venedig i september. Nu skils hans och modehuset Guccis vägar. Arkivbild. - Foto: TT

Stjärndesignern Michele lämnar Gucci

Alessandro Michele avgår som kreativ chef för det italienska modehuset Gucci.


Stjärndesignern har arbetat för Gucci sedan 2002 och varit dess kreativa chef sedan 2015. Han är känd för sin maximalistiska design och sägs ha en stor del i den nytändning som det falnande modehusets fått de senaste åren.

I ett uttalande från det franska konglomeratet Kering, som äger Gucci, heter det att Michele "spelat en grundläggande roll i att göra varumärket till vad det är i dag genom sin banbrytande kreativitet".

Alessandro Michele säger själv i samma uttalande att "det finns tillfällen då vägar skiljs åt på grund av de olika perspektiv var och en av oss kan ha."

Michele meddelade i fjol att antalet årliga modevisningar skulle minskas från fem till två. Han framhöll att kläder borde ha ett längre liv och att hans framtida kollektioner skulle vara "säsongsoberoende".

Enligt branschanalytiker hade Micheles stjärnglans börjat att falna de senaste säsongerna. Finansanalytiker på mäklarfirman Bernstein hävdar att Gucci lider av "varumärkeströtthet" och att Alessandro Michele "har gjort samma sak under de senaste sju åren".

"Institutionella investerare verkar vara överens om att ett nytänk behövs för att återlansera varumärket", säger en analytiker vid Royal Bank of Canada.

Modehuset fick under förra året stor uppmärksamhet tack vare Ridley Scotts film "House of Gucci" med bland andra Lady Gaga, Adam Driver och Al Pacino i rollerna.

Modehuset Gucci behöver ses sig om efter en ny kreativ chef. Arkivbild.
TT
/
/
/
/
/