Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel. - Foto: TT

Gastak spikat i EU

EU-ländernas energiministrar är överens om ett pristak på gas, på 180 euro per megawatt-timme.Ett styrkebesked, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i Bryssel.


Fakta: Uppgörelsen i Bryssel

EU-kommissionen föreslog i november en marknadskorrigeringsmekanism som skulle träda i kraft automatiskt om och när priset på den nederländska gasbörsen TTF överstiger 275 euro per megawattimme under två veckors tid och priserna är minst 58 euro högre än referenspriset på flytande naturgas under minst tio dagar i följd.

Flera EU-länder protesterade högljutt mot nivåerna – och efter flera extrainsatta energiministermöten finns nu enighet om att sätta gränsen på 180 euro per megawatt-timme under tre dagars tid, och med 35 euro som marginal till referenspriset.

Mekanismen ska gälla för såväl enmånadskontrakt som kontrakt på tre månader och på ett år.

Mekanismen ska börja fungera från den 15 februari 2023. Dessförinnan ska EU-myndigheterna Acer (för energi) och Esma (för finansmarknaden) presentera rapporter inför starten och även avrapportera effekterna till kommissionen till den 1 mars.

Gång på gång har energiministrarna blivit inkallade av ordförandelandet Tjeckien för att försöka nå en uppgörelse. Senast i förra veckan kom man nästan ända fram.

Men nu var det dags.

— Vi gjorde vårt jobb. Vi har en uppgörelse. Ännu ett omöjligt uppdrag genomfört. Jag är stolt över att det tjeckiska ordförandeskapet till sist löste den sista biten i pusslet, säger Tjeckiens industriminister Jozef Síkela nöjt på en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Från februari

Resultatet är en marknadskorrigeringsmekanism – det formella namnet på pristaket – som ska träda i kraft om priset når upp i 180 euro per megawatt-timme under minst tre arbetsdagar, samtidigt som skillnaden mellan priset på gasbörsen TTC i Nederländerna är minst 35 euro högre än priset på naturgas på världsmarknaden i sin helhet.

I lösningen ingår också en rörlig bit för att se till att inte systemet missbrukas.

— Mekanismen garanterar att inte priset skjuter i höjden. Det är alltså inte ett fast tak, utan mer ett dynamiskt. Det handlar också om att se till att mekanismen inte äventyrar leveranssäkerheten, säger Síkela.

Mekanismen ska träda i kraft från den 15 februari 2023.

Nöjd minister

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är nöjd.

— Det här är ett styrkebesked att den Europeiska unionen i ännu en fråga, i ett otroligt svårt och känsligt säkerhetspolitiskt läge, har lyckats komma överens, säger Busch i Bryssel.

— - För de 27 000 hushåll som vi nu presenterade ett särskilt gasprisstöd för i Sverige så är det en lättnad att det kommer en sådan här mekanism på plats. Vi har också flera företag som är beroende av gas. Det här ger förutsättningar för att skydda när priset sticker iväg rejält, i extraordinära pristoppar, säger ministern.

Oro för marknaden?

Pristakskritikerna – däribland Tyskland, Nederländerna, Österrike, Ungern och Danmark – har oroats över att ett pristak ska få säljarna att vända sig till andra kunder i stället.

— Nu får vi se om vi har landat rätt. Det här är den nivån som har vägt in många av de olika faktorer som vi har att ta hänsyn till, säger Busch.

Samtidigt önskar hon att mekanismen aldrig ska behöva användas.

— Det är klart att vi hoppas att vi nu får en annan situation framåt där vi inte ska behöva nå upp till de här nivåerna. Men vi var uppe på 345 euro per megawatt i augusti. Det blev otroligt kännbart för flera av våra europeiska kollegor, säger energiministern i Bryssel.

Att en uppgörelse är nådd innebär samtidigt grönt ljus för tidigare fastslagna åtgärder om bland annat gemensamma gasinköp och snabbare tillstånd för förnybara energikällor.

TT
/
EU
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.