Skatteverket anser att mannen bott så pass mycket i Sverige att han ska betala skatt här. Arkivbild.
Skatteverket anser att mannen bott så pass mycket i Sverige att han ska betala skatt här. Arkivbild. - Foto: TT

Rysk affärsman krävs på 200 miljoner i skatt

Skatteverket kräver att en rysk affärsman i Sverige ska betala över 200 miljoner kronor i skatt. Mannen har både bolag och fastigheter i Sverige, och ett av hans ryska företag arbetar med att sälja textilier till fängelser i Ryssland.


Skattekravet på affärsmannen ligger på över 224 miljoner kronor och ska betalas senast den 26 januari. Enligt Expressens granskning har Skatteverket bedömt att han varit bosatt så mycket i Sverige att hans inkomster flera år tillbaka i tiden ska beskattas i Sverige.

Bland mannens tillgångar i Sverige finns en stor strandtomt precis vid inloppet till marinbasen Muskö i Stockholms skärgård.

Redan i november genomförde Kronofogden en betalningssäkring och frös då affärsmannens tillgångar i Sverige till ett värde av 96 miljoner, däribland fastigheten på Muskö, en lägenhet på Östermalm i Stockholm, en Porsche och en Rolex-klocka. Beslutet att frysa Muskötomten hävdes dock senare, noterar Expressen.

I lägenheten på 270 kvadratmeter vid Humlegården på Östermalm lever hans familj sedan 2008. Men mannen själv har aldrig varit folkbokförd i Sverige.

I Ryssland har han flera bolag, bland annat ett som säljer specialtextilier till många statliga kunder – däribland ryska fängelser. Ett annat bolag ska enligt Expressens granskning ha haft affärer med ett bolag som beskriver sig som ledande inom kärnvapenkomplexet i den ryska statliga koncernen Rosatom.

”Den huvudsakliga uppgiften är att producera produkter till de väpnade styrkorna” skriver företaget i sin beskrivning.

TT
/
/
/
/