Får du höjd pension 2023?
Får du höjd pension 2023? - Foto: Henrik Montgomery/Janerik Henriksson/TT

Mer pengar i plånboken – så påverkas din pension av de nya skattereglerna

De ändrade reglerna för skatten i år får effekter på pensionen. Här är faktorerna som påverkar hur mycket pengar du som pensionär får i plånboken.


En rapport från Pensionsmyndigheten visar att skatteförändringarna som infördes vid årskiftet påverkar både pensionärer och blivande pensionärer. 

Här kan du läsa om de nya reglerna för pension 2023.

Jobba längre – för högre pension

Rapporten visar att tidpunkten för när man väljer att gå i pension gör stor skillnad. Ju längre du jobbar, desto bättre. 

–  Jobbar man längre tjänar man ihop mer till pensionen. Det är även skattemässigt förmånligt att arbeta längre upp i åldrarna. Det beror bland annat på det jobbskatteavdrag som införts och att inkomstskatten på lön är mycket låg för äldre löntagare, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten och ansvarig för rapporten.

Inkomstskatten på lön ligger på bara åtta procent upp till 305 000 kronor, om du inte tagit ut din pension från det år du fyller 67.

– Om man står inför att välja att ta ut sin pension så är det extra viktigt att ha kunskap om det förhöjda grundavdrag som man nu får från 67 års ålder istället för vid 66. Ett år kan då göra stor skillnad för ekonomin, säger Stefan Granbom.

Vilka får höjd pension 2023?

Här kan du läsa om att både garantipensionen och inkomstpensionen höjs 2023.

Här kan du läsa om de 1,6 miljoner svenskarna som får höjdd tjänstepension.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

1 timme sedan
Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

1 timme sedan
Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.