Elizabeth Holmes under ett rättegångsframträdande i oktober. Arkivbild.
Elizabeth Holmes under ett rättegångsframträdande i oktober. Arkivbild. - Foto: TT

Uppgift: Theranos-grundare försökte fly landet

Den amerikanska Silicon Valley-svindlaren Elizabeth Holmes, som i fjol dömdes till elva års fängelse för bedrägeri, påstås ha planerat att fly landet, rapporterar CNN.


Bakgrund: Elizabeth Holmes och Theranos

Elizabeth Holmes var bara 19 år när hon först lanserade sin idé om att ett enkelt blodprov skulle ge svar på en mängd diagnoser och sjukdomar.

Holmes, som själv hade viss utbildning inom kemi från universitetet Stanford, byggde med start några år senare upp ett företag kring idén – Theranos.

Investerarna, varav flera kända namn inom amerikanskt näringsliv och politik, flockades runt företaget och inom bara några år var det, och därmed Holmes, värt flera miljarder dollar. 2014 klassade Forbes henne som världens, yngsta kvinnliga miljardär.

Maskinen som skulle utföra blodanalyserna fick namnet "Edison" och skulle revolutionera blodtestningen genom att erbjuda billiga, snabba och enkla tester.

Holmes blev snabbt också en fixstjärna i medierna. Hon var vegan, citerade Jane Austen utantill och med sin enkla stil, ofta iförd en svart polotröja, jämfördes hon ofta med Apple-ikonen Steve Jobs. Det pratades till och med om att göra en film om henne och hennes framgångssaga. Många fascinerades av den mörka röst hon använde under offentliga framträdanden.

De första rapporterna om att Edison och Theranos kanske inte levererade vad de lovat kom 2013. Ett par år senare publicerade the Wall Street Journal ett grävande reportage som visade att testerna som utfördes i själva verket inte gjordes på Theranos, utan i andra labb. Kort därefter inledde myndigheter en första utredning. Företagets licens drogs tillbaka och i Forbes ändrades Holmes förmögenhet till "0".

Källa: BBC

Åklagare hävdar att Elizabeth Holmes i januari 2022, i samband med att hon fälldes, hade bokat en enkelbiljett till Mexiko.

Den elvaåriga fängelsedomen kom först i november i fjol, men då Holmes väntar barn har hon fått uppskov och ska inte fängslas förrän senare i vår.

Åklagarsidan hävdar att Holmes advokater inte har kunnat bevisa att det inte finns risk för att hon ska försöka fly och använder resan som man menar att hon planerade i fjol som stöd för dessa påståenden.

Bokade enkelbiljett

"Den 23 januari 2022 fick myndigheterna veta att Holmes hade bokat ett flyg till Mexiko med avgång den 26 januari 2022, utan en planerad hemresa", står det i domstolshandlingarna. "Först efter det att myndigheterna tagit upp denna otillåtna resa med försvaret ställdes resan in."

Nu, efter det att straffet tillkännagivits, är risken ännu större att Holmes kan försöka lämna landet säger åklagarsidan. Holmes har beordrats att överlämna sig till myndigheterna den 27 april i år.

Blodtester

Berättelsen om 38-åriga Elizabeth Holmes är en spektakulär historia om uppgång och fall under offentlighetens beskådan. Holmes resa med företaget hon grundade, Theranos, har bland annat skildrats i en bok, en dokumentärfilm och en tv-serie.

Hennes affärsidé, att med blott en droppe blod genomföra hundratals tester och få snabba provsvar med hjälp av ett lättanvänt testkit, gjorde henne till en fixstjärna i Silicon Valley, god för miljarder.

Men det varken medier eller investerare kände till, och som Holmes undanhöll, var hur dåligt hennes "revolutionerande" blodanalysmaskiner fungerade. I stället ljög hon om funktionerna och utsatte patienter för risk.

TT
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

1 timme sedan
Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.