Amerikanska Google stäms av USA:s justitiedepartement och åtta delstater. Arkivbild.
Amerikanska Google stäms av USA:s justitiedepartement och åtta delstater. Arkivbild. - Foto: TT

Google stäms för sin annonsdominans

USA:s justitiedepartement stämmer Google för företagets dominans på den digitala annonsmarknaden. Techjätten anses aktivt försvåra för konkurrenter.


Google anklagas för att "olagligt upprätthålla monopol" på den onlinebaserade annonsmarknaden och annan annonsverksamhet kopplad till företagets sökmotor, rapporterar Bloomberg.

Enligt justitiedepartementets stämning tjänar sajterna mindre samtidigt som annonsörerna betalar mer än vad de skulle ha gjort på en marknad med fler aktörer.

"Skadar oss alla"

Verklig konkurrens skulle i sin tur pressa priset och leda till mer innovativa annonsverktyg, och i slutändan högre kvalitet och lägre kostnader för den som tar del av annonserna, enligt rättshandlingarna.

"Det här skadar oss alla", skriver justitiedepartement i handlingarna som lämnats in till en domstol i delstaten Virginia.

Åtta delstater är med på stämningen, däribland New York, Kalifornien och Virginia.

Google har enligt anklagelserna "neutraliserat eller eliminerat" sina rivaler genom uppköp och genom att tvinga annonsörer att använda företagets verktyg, skriver AP.

Kontrollerar teknik

Marknaden för digitala annonser i USA är värd 278 miljarder dollar och globalt 626 miljarder dollar, enligt analysfirman Emarketer, skriver Bloomberg.

Google kontrollerar mycket av den teknik som används för att köpa, sälja och hantera annonser, och bedöms behålla 30 procent av varje annonsdollar.

Totalt väntas moderbolaget Alphabet kunna dra in nära 74 miljarder dollar, motsvarande runt 750 miljarder kronor, på digitala annonser i USA under 2023.

Google har stämts tidigare i USA för att bryta mot konkurrenslagstiftning.

TT
/
/
USA
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.