Tesla, med Elon Musk som storägare och vd, redovisade bokslut för 2022. Arkivbild.
Tesla, med Elon Musk som storägare och vd, redovisade bokslut för 2022. Arkivbild. - Foto: TT

Tesla överträffade prognoser

Tesla överträffade marknadens prognoser för det fjärde kvartalet i fjol, både vad gäller vinst och omsättning.


Den amerikanska elbilsjätten redovisar en justerad vinst på 1:19 dollar per aktie, att jämföra med analytikernas snittprognos på 1:12 dollar per aktie, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning.

Omsättningen för kvartalet uppgick till drygt 24,3 miljarder dollar. Analytikernas snittprognos var knappt 24,1 miljarder dollar.

I ett pressmeddelande skriver Tesla att företaget siktar på att öka produktionstakten "så snabbt som möjligt" och att man räknar med att leverera 1,8 miljoner bilar under 2023. För att stilla oron för växande inflation och höga räntor lovade Tesla samtidigt att strama åt den ekonomiska kostymen.

Delårsrapporten är den första att släppas sedan grundaren Elon Musk köpte Twitter i oktober förra året.

Skandalomsusad Musk

Inför rapporten hade Musk som vanligt fyllt nyhetssidorna. Senaste rundan är från rättssalen, sedan han stämts för att med uttalanden om ett pris på 420 dollar per aktie vid ett potentiellt utköp av Tesla från börsen 2018 skapat stökiga reaktioner som ett antal ägare nu vill ha skadestånd för.

Men trots alla turer kring bolaget och dess vd är Tesla en favorit bland analytiker. Nästan två tredjedelar, 64 procent, av alla proffs som följer bolaget rekommenderade inför rapporten "köp" eller "övervikt" när det gäller Tesla, rapporterar tidningen The Wall Street Journal med hänvisning till dataföretaget Factset.

Det är den högsta andelen positiva rekommendationer för Tesla på nästan tio år.

Bland investerare är intresset också på topp. Sedan årsskiftet har aktieägarna kunnat glädjas åt ett kurslyft på över 30 procent.

Sargad aktie

Men det är hur man än vänder och vrider på siffrorna en sargad aktie. Onsdagens slutkurs på 144:43 dollar kan jämföras med toppnivåerna på över 400 dollar hösten 2021. Och räknar man på bolagets marknadsvärde rasade det i fjol med över 700 miljarder dollar.

Efter onsdagens rapport släpptes rusade Teslas aktie inledningsvis i efterhandeln på Wall Street, men lugnade sig snabbt och låg 40 minuter efter stängning i princip oförändrad med stängningskursen.

Elon Musk gick till följd av kurskollapsen från att vara världens rikaste person till att i stället bli den första genom tiderna vars förmögenhet krympt över 200 miljarder dollar – och under tiden sålde han av drygt 140 miljoner Tesla-aktier.

Han började sälja av sitt innehav i slutet av 2021 och fick då i snitt 319 dollar per aktie. Men i de senaste vågorna av försäljningar i november och december i fjol hade prislappen rasat till 181 dollar per aktie.

Trots att Musk sedan 2021 sålt i sex omgångar är han fortfarande Teslas största ägare med drygt 13 procent av aktierna.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.