Louise Brown, svensk anti-korruptionsexpert, tycker till om den friande domen. Arkivbild.
Louise Brown, svensk anti-korruptionsexpert, tycker till om den friande domen. Arkivbild. - Foto: TT

"Svårt få fällande domar på den här nivån"

Birgitte Bonnesen frias visserligen från personligt ansvar. Men en sådan här process skadar förtroendet för banken och påverkar aktieägarna, anser antikorruptionsexpert Louise Brown.Det är svårt att få fällande domar på den här nivån i Sverige.


Det är viktigt att skilja på Swedbanks penningtvättsskandal i sig och åtalet mot tidigare vd:n Birgitte Bonnesens ansvar för informationshanteringen.

— Det här var eftereffekten av ett mycket större problem, säger Louise Brown, i dag anställd på FCG som jobbar med hantering av finansiella risker för bland annat banker.

Miljardböter

Skadan är redan skedd, banken har bland annat fått höga böter från svenska myndigheter på fyra miljarder kronor. Det finns dessutom ett kvardröjande hot om ytterligare straff från amerikanska myndigheter.

— Det gäller att skilja på åtalet mot henne som person och arbetet mot penningtvätt.

Hon pekar på vikten av att högsta företagsledningen knyter compliance-funktionen (arbete för regelefterlevnad) närmare till sig. Hon konstaterar att det fanns information internt på Swedbank att banken hade problem med stora penningtvättströmmar via den baltiska verksamheten.

— Men det har inte hanterats på ett bra sätt, och det har lett till stor historisk skada för banken, säger Brown.

Dålig hantering

Hon anar att hela näringslivet står på tå, och också har följt utfallet av åtalet. Även om det nu blev en friande dom lär ingen företagsledningen vilja hamna i samma situation.

— Det handlar om hur bra eller dåligt krishanteringen och informationshanteringen har gått till, säger Louise Brown.

Huruvida den svenska lagstiftningen är för snäll, svarar hon:

— Det krävs mer kompetenta resurser i flera delar av kedjan för att leda sådana här saker i bevis.

Oavsett utgång, åklagarna kan fortfarande överklaga – åtalet var ändå unikt.

— Det blev en friande dom, men det personliga ansvaret hamnade i fokus på ett sätt som är ganska unikt ändå, säger Louise Brown.

TT
/
Hot
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.