Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och regeringen sjösätter en utredning för att bland annat undersöka riskerna med hushållens skuldsättning. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och regeringen sjösätter en utredning för att bland annat undersöka riskerna med hushållens skuldsättning. Arkivbild. - Foto: TT

Riskerna med hushållens skulder ska utredas

Hushållen utmanas av höga priser och stigande bolåneräntor. Men någon amorteringspaus är inte aktuell.I stället tänker regeringen utreda hur riskerna med skuldsättningen ska hanteras på sikt, skriver finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) på Dagens Nyheters debattsida.


Med det bryter Moderaterna sitt vallöfte om att tillfälligt pausa amorteringskravet. Inflationen är alldeles för hög just nu med fler räntehöjningar på gång, skriver Wykman i DN.

"En bred amorteringspaus riskerar i det läget att försvåra för penning­politiken."

Men på sikt vill regeringen att frågan ses över i relation till den så kallade makrotillsynen, som amorteringskravet är en del av.

"Regeringen avser nu att tillsätta en utredning för att se över de delar av makrotillsynen som handlar om låntagarbaserade åtgärder såsom bolånetak och amorteringskrav. Syftet är att utveckla makrotillsynen, inte avveckla den – särskilt då kunskapsläget ständigt går framåt", skriver Wykman.

En utgångspunkt är att utredningens förslag "ska bidra till en effektiv hantering av riskerna med hushållens höga skuldsättning".

"Det handlar alltså inte om att lätta på den över­gripande inriktningen, men att analysera för- och nackdelar med olika sätt att hantera riskerna med hög skuldsättning och belysa alternativen", skriver Wykman.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japan återupptar Unrwa-stöd

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.