Uttagen av kontanter har ökat. Arkivbild.
Uttagen av kontanter har ökat. Arkivbild. - Foto: TT

Krigsoro ger nytt liv åt kontanter

Krigsoro och krismedvetenhet ökar svenskarnas intresse för kontanter. Nedgången i kontantuttag som pågått under flera års tid har stannat upp.


Nya siffror från betalningsinstitutet Bankomat visar att under andra halvåret 2022 tog varje svensk ut i genomsnitt 523 kronor i månaden, eller totalt 33 miljarder kronor.

Siffran är nästintill identisk med samma period 2021 (522 kronor) och tolkas från Bankomat som att omvärldshändelser som pandemin och framförallt Ukrainakriget gjort att svenskar nu känner större behov av att ha kontanter i plånboken.

— När kriget bröt ut såg vi en enorm efterfrågan att ta ut kontanter men det fanns inget som antydde att man började använda kontanter som betalningsmedel utan att de i stället skulle vara tillhanda, säger kund- och marknadschef Johan Nilsson till TT.

Minskat kontinuerligt

Enligt Johan Nilsson har kontantanvändandet minskat med 8–10 procent per år. Pandemiåren och krigsutbrottet ses som engångseffekter men en viktig slutsats kan ändå dras:

— Tolkningen är att vi börjar komma ned till någon sorts basanvändande av kontanter. Det är den del av befolkningen som vill eller måste ha kontanter för att sköta sin vardagsekonomi, säger Johan Nilsson.

— Vi ser också att uttagsbeteendet under säsongen har ändrats. Tidigare kunde vi ha tydliga toppar kring sommar, jul och nyår men det börjar att plana ut nu. De som tar ut kontanter för att köpa glass på semestern finns inte så mycket längre utan detta är de som använder kontanter i vardagen.

Bankomats siffror stämmer också väl överens med Riksbankens senaste betalningsundersökning från i december. Då uppgav endast 30 procent att man använt kontanter den senaste månaden jämfört med 50 procent två år tidigare. I stället använder hushållen betalkort, Swish eller betalar direkt i mobilen.

Automaterna försvinner

Bankomat har i dag 1 500 kontantautomater jämfört med drygt 2 000 vid starten 2013. Johan Nilsson säger dock att man till slut tros komma till en basnivå när det gäller antalet.

— Det kanske slutar på runt 1 000 automater, lägre kommer vi inte att komma. Sedan är vi inte den enda automatoperatören i Sverige utan det finns andra som totalt har 600–700 stycken tillsammans.

Det ändrade konsumentbeteendet liksom att många affärer och restauranger nu inte tar emot kontanter har även uppmärksammats av Riksbanken som tidigare gått ut och krävt en lag som säkrar möjligheten att använda kontanter i Sverige. Frågan utreds just nu i den så kallade betalningsutredningen som leds av förra moderatledaren Anna Kinberg Batra och som ska presenteras senast den 31 mars.

— I stället för att till exempel lagstifta för att man måste ta emot så tycker vi att man på andra sätt ska se till att det är rimliga kostnader att hantera dagskassan som att till exempel subventionera värdetransporter, säger Johan Nilsson.

Fakta: Kontantuttag och insättning per person och månad under andra halvåret 2022 (kronor)
Blekinge 524 131
Dalarna 486 122
Gotland 445 124
Gävleborg 482 157
Halland 457 126
Jämtland 419 116
Jönköping 479 132
Kalmar 502 143
Kronoberg 486 157
Norrbotten 452 111
Skåne 625 111
Stockholm 568 187
Södermanland 509 163
Uppsala 374 119
Värmland 510 119
Västerbotten 277 83
Västernorrland 434 116
Västmanland 557 176
Västra Götaland 548 165
Örebro 442 142
Östergötland 479 133
Riket 523 161
TT
/
/
Jul
/
/
Senaste nytt

S: Sätt in militären mot gängen

Zlatan Ibrahimovic stoppas – får inte vräka hyresgäst på Östermalm

Zlatan Ibrahimovic blir inte av med hyresgästen han försökt vräka från huset på Östermalm – i alla fall inte än. Kronofogden går emot fotbollsstjärnans önskan, och väljer att invänta tingsrättens beslut.

Misstänkt dubbelmord i Norge

En person har efterlysts internationellt efter att två personer hittats döda i en lägenhet i den norska Kristiansand, skriver NTB.

Steg mot ny kärnkraft – men oklart när

Regeringen tar nu ett första steg för att göra det möjligt att bygga nya kärnkraftsreaktorer och på fler platser än i dag. Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte spå när en första ny reaktor skulle kunna stå klar.

Solna: Polisen rapporterar om trafikbrott

"På fyra platser inom Solna kommun rapporterades fyra fordonsförare. Detta skedde melllan klockan 08:34 till klockan 10:34.", skriver polisen på sin hemsida.

Så mycket pengar kan du ha rätt till – om ditt barn har adhd

Tusentals barn diagnostiseras med npf-diagnoser varje år. Du som förälder kan ha rätt till flera tusen i ersättning från Försäkringskassan i ett så kallat omvårdnadsbidrag.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.